Proiectul Administrației Naționale Apele Române de amenajare a Văii Nimăiești, proiect finalizat în urmă cu câțiva ani, soluționa mai multe probleme concomitent: reducerea pericolului de inundații în zona centrală a orașului, situație cu care beiușenii s-au confruntat în repetate rânduri de-a lungul ultimelor decenii și, în plus, transformarea malurilor cursului de apă menționat într-un plăcut loc de promenadă, aici fiind montate bănci și alte piese de mobilier stradal necesare petrecerii unor clipe de relaxare într-un cadru cu un neîndoielnic aspect urban.

Din păcate pentru beiușeni, nu toți cei care răspund de calitatea și aspectul Văii Nimăiești își fac treaba! Pe de o parte, nimeni nu aplică amenzi atunci când unii indivizi certați cu legea aruncă tot felul de resturi în apă, asta pentru că, la Beiuș, nu funcționează poliția locală, iar pe de alta, nimeni nu se grăbește să curețe luciul de apă din chiar centrul urbei! În plus, aluviunile invadate de păpuriș și plantele acvatice sunt barierele naturale care opresc deplasarea gunoaielor aruncate de cei lipsiți de o minimă educație și de simț civic, transformând Valea Nimăiești într-un tomberon plutitor!

Desigur, răspunderea, în acest caz, este împărțită, beiușenii reproșând Primăriei și celor de la Apele Române că nu iau măsuri de curățare a Văii Nimăiești.