Desfășurată, în această lună, cea de-a doua ediție a Festivalului National „Mărțișoare muzicale” a adunat la Beiuș peste 70 de interpreți și dansatori din cinci județe: Alba, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și, firește, Bihor.

După cum declara Anca Banda, referent la Casa de Cultură a municipiului Beiuș, printre laureații festivalului găzduit de Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” s-a numărat și câțiva dintre copiii și tinerii care compun Ansamblul „Muguri și mlădițe de tezaur” al instituției culturale menționate. Aceștia au câștigat patru premii I (Zian Frenț, la secțiunile Folclor și Pricesne, sub 6 ani; Renata Magda Renata, la secțiunea Folclor, 6-8 ani și Alecsia Pășcuț, la secțiunea Folclor, 11-13 ani), la care se adaugă trofeele obținute de Georgiana Brădău (de 17 ani) - „Vocea Festivalului” și George Jidoi (17 ani) - „Cântecul de cătănie”, categoria de vârstă 16-18 ani.

Cu această ocazie, interlocutoarea noastră a enumerat și evenimentele cultural-artistice la care vor participa membrii Ansamblului „Muguri și mlădițe de tezaur” al Casei de Cultură Beiuș: Festivalul „Mândru-i danțu’ pe la noi” de la Recea (Maramureș), în perioada 20-21 mai și cel de pricesne „Cântați Domnului cântare nouă!” de la Roșia (2 aprilie) și Zilele Iosif Vulcan, de la Holod.

Anca Banda a anunțat că Ansamblul „Muguri și mlădițe de tezaur” începe să aibă și o certă recunoaștere internațională, primind invitații la manifestări culturale din străinătate, precum Festivalul internațional al cântecului și dansului popular de la Paralia Katerini (Grecia) din perioada 20-26 iunie sau un altul, cu același specific, organizat în Albania, la finele lui august. Dacă în privința participării la evenimentul din Albania nu a fost luată încă o decizie, beiușenii vor deplasa o delegație de 35 de persoane la festivalul din renumita stațiune grecească Paralia Katerini, unde vor promova frumusețea unică a folclorului românesc.