Moto - „Pe mine nu reuşesc să mă intimideze, eu de la calea mea nu mă abat, eu de la hotărârile mele nu mă schimb, eu ce cred că este bine pentru ţară şi neam, asta fac”. (Iuliu Maniu)

Pe 8 ianuarie 2018, s-au împlinit 145 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu, lider al românilor din Transilvania și mare om de stat al României, numit „făuritor de țară”. 

Iuliu Maniu a văzut lumina zilei în orașul Șimleu Silvaniei, în 8 ianuarie 1873. A fost al doilea din cei cinci copii ai lui Ioan și Clara Maniu din Bădăcin (după fratele Cassiu și înaintea surorilor Sabina, Cornelia și Elena). Tatăl lui a fost judecător la Tribunalul din Zalău, iar mama sa, fiica vicarului Demetriu Coriolan. De asemenea, Iuliu Maniu a fost nepot al renumitului  filozof și om politic sălăjean Simion Bărnuțiu, fruntaș al Revoluției de la 1848-1849 din Transilvania și vicepreședinte al Adunării Naționale de la Blaj, din 3-5/15-17 mai 1848.

Iuliu Maniu și-a început studiile în Șimleu Silvaniei, absolvind cursurile ciclului inferior ale liceului la Blaj (1886), iar pe cele ale ciclului superior la Liceul Reformat din Zalău (1890), dovedindu-se un elev bine educat, un model pentru colegii lui, fiind declarat „matur și apt pentru a urma cursuri universitare”. Iuliu Maniu a fost student al Facultăților de drept din Cluj, Budapesta și Viena, obținând doctoratul în științe juridice la vârsta de 23 de ani (1896), precum și diploma de avocat (1898).  Ca bun român, Iuliu Maniu a fost, pe cât de harnic și de intransigent, pe atât de cumpătat și de generos, mai ales cu cei nevoiași. A fost un fervent luptător pentru democrație încă din anii studenției, intrând în rândurile membrilor Partidului Național Român (anul 1891), devenind, apoi, președinte al Asociației Academice „Petru Maior” (1892). De asemenea, a fost ales președinte al Societății Studenților Români, Sârbi și Slovaci din Budapesta (1894).

Prin toate activitățile sale, Iuliu Maniu a fost un dârz apărător al drepturilor românilor, militând pentru unitatea națională a acestora. Ca atare, în anul 1897 a fost cooptat în Comitetul Partidului Național Român, devenid președinte al acestui partid (1898). În anul 1906 a fost ales deputat în Parlamentul Ungariei, pentru circumscripția electorală Vințu de Jos, comitatul Alba. De remarcat faptul că, între anii 1898-1915, Iuliu Maniu a fost jurisconsult al Mitropoliei Române Unite de la Blaj.

În anul 1918, la întoarcerea de pe frontul din Italia (a fost încorporat în 1915), s-a numărat printre principalii organizatori ai Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, fiind ales președinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, având și funcția de ministru de Interne. Apoi, Iuliu Maniu a fost președinte al Partidului Național Țărănesc în două rânduri (1926-1933 și 1937-1947), precum și președinte al Consiliului de Miniștri în trei rânduri (10 noiembrie 1928-7 iunie 1930; 12 iunie-10 octombrie 1930 și 20 octombrie 1932-13 ianuarie 1933).

Ani de-a rândul, Iuliu Maniu, numit „Sfinxul de la Bădăcin” (locul unde de generaţii există casa familiei Maniu şi locul unde se simţea acasă, după propriile mărturisiri), a dus o luptă neîncetată împotriva asupririi austro-ungare a românilor din Transilvania și împotriva instaurării comunismului în țară, având multe confruntări cu adversarii politici și cu sistemul „sovietic/stalinist” care se înrădăcina în România. A condamnat, cu înfocare, regimurie dictatoriale instaurate în România anilor 1938-1944 și a luat parte la înlăturarea Guvernului Antonescu și la actul de la 23 august 1944. La aproape 75 de ani, Iuliu Maniu a fost arestat (17 iulie 1947), i s-a înscenat un proces politic (celebrul caz „Tămădău”) și a fost condamnat la închisoare pe viață pentru „înaltă trădare” și uneltire cu anglo-americanii, fiind trimis în penitenciarul din Galați (12 noiembrie 1947). În anul 1951 a fost transferat în penitenciarul de tristă amintire din Sighet. În urma cumplitului regim de exterminare (nenumărate umilințe, înfometare, frig, lipsă de medicamente etc.), Iuliu Maniu a murit în 5 februarie 1953, fiind înmormântat într-un loc necunoscut din Cimitirul Săracilor din Sighetul Marmației, iar rămășițele sale trupești n-au fost găsite nici până acum.

Despre Iuliu Maniu și activitatea lui s-a scris mult (articole, cărți, reviste etc.) și se va mai scrie. Chiar el a scris: „Ardealul în timpul războiului. Pagini istorice” (Cluj, 1921) și „Testament moral politic” (publicat în București, Editura Cartea Românească, 1991). A fost un bun creștin și un mare patriot român, închinându-și toată viața neamului său românesc, în spiritul jurământului făcut în tinerețe: „Jur în fața lui Dumnezeu, pe conștiință și onoare, că îmi voi jertfi viața pentru triumful cauzei românești!”

 „Noi, fiii națiunii române de pretutindeni, suntem de aceeași obârșie, de aceeași fire, cu o singură și unitară limbă și cultură, și suntem încălziți de aceleași tradiții sfinte și de aceleași aspirații mărețe” (fragment din declarația citită de Iuliu Maniu, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia).

Iată de ce, noi, toți, indiferent unde ne-am afla, trebuie să fim împreună în Anul Centenarului Marii Uniri și, de aici încolo, ca bravii noștri înaintași, trebuie să fim patrioți români de bună-credință, cuviincioși, binevoitori și demni ca Iuliu Maniu.

Prof. Marin ȘTEFAN (publicist, Șimleu Silvaniei)

 

Campania de salvare a Casei Memoriale

Reamintim că pentru salvarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin se duce de câţiva ani o campanie publică pentru strângerea de fonduri necesare lucrărilor de reabilitare.  Firmele pot contribui la reabilitarea Casei Memoriale donând 20% din impozitul pe profit sub forma unei sponsorizări. Echipa de campanie face un nou apel către firme să dăruiască o parte din impozitul pe profit salvării unei bucăți din istoria națională. Ce s-a realizat până acum pentru reabilitarea Casei Maniu s-a făcut mai ales cu sprijinul oamenilor simpli, care din puținul lor au donat cât au putut. Cu ajutorul acestor oameni s-a reușit subzidirea fundației, refacerea zidurilor și acum se lucrează la acoperiș.

Cei care doresc să contribuie la reabilitarea casei o pot face donând în conturile: Lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; Euro - RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; Dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

Cei care pot și doresc să ajute cu materiale de construcții (ciment, scânduri, grinzi de lemn etc.) pot contacta echipa pe pagina de Facebook SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu.

 

Explicaţii foto: 

Lucrările la Casa Memorială din Bădăcin 

Regele Ferdinand, regina Maria, Iuliu Maniu la Oradea, 23 mai 1919

Statuia lui Iuliu Maniu inaugurată anul trecut la Şimleu Silvaniei