Conform Planului activităților culturale ale municipiului Beiuș pe anul 2024, în lunile iulie-septembrie au fost programate puține evenimente care să-i reunească pe beiușeni în jurul actului cultural-artistic, doar Ziua Imnului Național (29 iulie) și evocarea luptelor din 1944 pentru apărarea Beiușului (13-17 septembrie) regăsindu-se în documentul aprobat de Consiliul Local.

 

Conștientizând, probabil, că „vacanță” nu înseamnă o lungă pauză de activitate la Casa de Cultură, ci un calendar divers și atractiv de evenimente dedicate celor care-și petrec vara la Beiuș, mai ales elevilor și studenților, referenții din cadrul instituției derulează proiectul intitulat „Promovarea activității culturale de susținere a specificului local, a tradițiilor și meșteșugurilor”. După cum precizează chiar inițiatorii proiectului, pe site-ul Primăriei Municipiului Beiuș, „pe perioada vacanței de vară, Compartimentul Casa de Cultură desfășoară activități cultural-educative – ateliere – pentru cei care doresc să își petreacă timpul liber cu învățarea cunoștințelor legate de meșteșugurile tradiționale, ca: împletit și croșetat, cusut, confecționat podoabe, țesut la război manual, încondeiat ouă, canto popular și dansuri populare”.

Primele activități din cadrul proiectului deja s-au desfășurat, și anume atelierele de confecționat podoabe (1-5 iulie), de împletit și croșetat (8-12 iulie), de cusut (15-19 iulie) și de încondeiat ouă (22 iulie-2 august). Organizatorii au anunțat și atelierele din această lună: țesut la război manual (în perioada 5-16 august, zilnic, între orele 12.00 și 14.00), canto popular și dansuri populare (1 iulie-30 august, marțea și joia, între orele 18.00-20.00) și „Șezătoare” (19-30 august, în zilele de luni și miercuri, de la 18.00 la 20.00).

Perioada de înscriere la cursuri a fost 10-30 iunie, dar relații suplimentare poate oferi oricând prof. Anca-Silvia Banda, referent la Casa de Cultură, aceasta postând, pe site-ul menționat –  https://www.municipiulbeius.ro/programul-proiectului-cultural-promovarea-activitatii-culturale-de-sustinere-a-specificului-local-a-traditiilor-si-mestesugurilor/ – chiar și un număr de telefon de contact.