O acțiune centenară specială va avea loc sâmbătă, 20 octombrie, în satul Bădăcin la Casa Memorială „Iuliu Maniu” de pe Dealul Țarinei. Este vorba despre plantarea de brazi, proiect realizat Parohia Greco Catolică Bădăcin și RO100 Zalău, în cadrul căruia sunt așteptați să participe copiii și tinerii.

„Copiii sunt viitorul unui neam. Sunt sursa de energie și continuitate. Educația și grija pentru ei ar trebui să fie prioritatea oricărei comunități, indiferent că este locală sau națională! Pentru copiii noștri, împreună cu care sărbătorim anul acesta 100 de ani de Românie modernă, am pregătit o acțiune specială, centenară! Plantăm 100 de copaci pe Dealul Țarinei, la Bădăcin, acasă la Iuliu Maniu, unul dintre principalii artizani ai Marii Uniri! Cel care și-a dorit ca locul său de baștină, casa părintească și împrejurimile acesteia , să fie transformate în centru de instruire a tinerilor! Am pregătit 100 de brazi pentru 100 de copii și tineri! Plantăm o mică pădure centenară, în care fiecare copac va purta, pentru încă 100 de ani, un nume! Printre aceste nume poate fi și numele copilului tău, pe care îl putem lega, iată, împreună, cu rădăcină bună, de pământurile natale”, informează organizatorii.
Acțiunea va avea loc sâmbătă, 20 octombrie 2018, începând cu ora 10, în satul Bădăcin, la Casa Memorială Iuliu Maniu și pe Dealul Țarinei. După plantare, în muzeul dedicat marelui om politic, vor fi proiectate cel mai recent film al Luciei Hossu-Longin, dedicat lui Iuliu Maniu, în cadrul celebrei serii Memorialul Durerii și „Oamenii din Dealul Țarinei”, regizat de Claudia Șimon. Comunitatea locală din Bădăcin va răsplăti gestul și implicarea participanților cu celebrele plăcinte specifice locului.

Pentru ca acțiunea să se desfășoare în bune condiții, cei interesați pot să-și înscrie copilul sau copiii înscrieți la următorul link https://goo.gl/forms/X6o9Su4g8ZrVHTos1

Organizatorii au pregătit, pentru acest eveniment, materiale speciale de marcat și cartat, astfel încât este foarte important să aibă o listă clară cu cei care doresc să facă parte din povestea centenară.

Parteneri ai acestui inedit proiect sunt: Direcția Silvică Sălaj, Campania „Salvați Istoria Națională, Salvați Casa Iuliu Maniu, Grupul Vocal Dealul Țarinei, Fundația pentru Educație și Dezvoltare Locală AGAPIS.

Cei care doresc să contribuie la reabilitarea Casei Iuliu Maniu o pot face donând în conturile: Lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; Euro - RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; Dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

Echipa de campanie