Duminică, sătenii din Briheni (comuna Lunca) au fost în sărbătoare; după doi ani de pandemie, Festivalul plăcintelor a fost reluat.

Organizat de  Primăria și Consiliul Local Lunca, Asociația Valea Briheniului, Consiliul Județean și Centrul de Cultură Bihor, în parteneriat cu TTV Oradea și Favorit TV București, evenimentul, care promovează cel mai cunoscut produs al satului, tradiționala plăcintă de Briheni, a ajuns la cea de-a cincea ediție și a adunat multă lume în fața tarabelor cu bunătățile proaspăt scoase din cuptor.

Circa 80 de producători și comercianți au expus diverse produse, printre care, la loc de cinste, plăcinta de Briheni. Numită „Întorsură˝, aceasta este preparată dintr-o foaie subțire de aluat, rulată și răsucită, cu umplutură variată: brânză, varză, verdețuri (vărzar), mere, prune sau dovleac. Plăcintele sunt apoi rumenite în cuptor, pe lopată sau în tigaie.

Intitulat „Festivalul plăcintelor și tradițiilor populare Briheni - 2022˝, evenimentul a avut și câțiva oaspeți marcanți: prefectul Dumitru Țiplea, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, consilierul județean Dorin Boca, Florin Mariș-Hinsu, directorul Centrului de Cultură Bihor, precum și câțiva primari din zonă.

Pe lângă degustarea plăcintelor de Briheni, manifestarea a mai cuprins o expoziție etnografică și un spectacol folcloric, îmbrăcând forma unei serbări câmpenești. Pe scena amplasată în fața Căminului Cultural din Briheni au evoluat câțiva îndrăgiți soliști de muzică populară, precum: Casandra Dima, Giulia Clop, Alexandra Brădău, Maria Secan, Andrei Corb, Aurica Vaida, Simona și Mariana Tomele, Simona Cap, Anca Banda, Remus Bondar, Leontin Ciucur, Alexandru Pop Zărăndean și Mirela Mănescu. La reușita spectacolului au contribuit și ansamblurile „Codrenii Bihorului˝ (din comuna Roșia), „Zestrea Buduresii” și „Datina” din Aleșd.

I-am solicitat primarului Ioan Popa detalii despre festival, interlocutorul nostru precizând că scopul inițiatorilor și organizatorilor acestei manifestări devenite tradiționale este promovarea plăcintei de Briheni și păstrarea tradiției preparării acesteia.