În condițiile zvonisticii apărute în ultimele zile pe rețelele sociale, referitoare la posibile probleme apărute în procesul de acreditare, unitatea spitalicească beiușeană a dat publicității miercuri, 19 iulie, o „Informare privind procesul de acreditare a Spitalului Municipal «Ep. Nicolae Popovici»”. Reacția conducerii spitalului este deopotrivă promptă și lămuritoare, din informarea nr. 5281/19.07.2023 reieșind cu claritate atât motivele retragerii din ciclul II de acreditare, cât și imediata înscriere în cel de-al treilea: „În cursul lunii iulie 2023 Spitalul Municipal Beiuş a făcut demersurile necesare înscrierii în Ciclul III de acreditare. În acest scop, spitalul a obţinut avizul Ministerului Sănătății nr. DGAM 3108/05.07.2023 şi aprobarea ANMCS ( Autoritatea Naţională de Management a Calităţii în Sănătate) prin adeverinţa nr. A500025/10.07.2023.

Comitetul director a propus retragerea din Ciclul II de acreditare, în urma evaluării datelor după completarea FAE (fişa de autoevaluare) şi a stadiului lucrărilor de reabilitare şi reorganizare ce se desfăşoară în spital. Principalele considerente ce au stat la baza deciziei, adiacente celor legate de lucrările de reabilitare aflate în derulare, au în vedere proiectele pentru care s-a obţinut finanţarea necesară şi alte proiecte ce urmează să se deruleze în cadrul spitalului. Aceste proiecte sunt menite să crească gradul de siguranţă a pacientului, a angajaţilor şi sunt efectuate în scopul creşterii calităţii actului medical şi standardelor de calitate”.

De altfel, managerul Claudiu Lupău vorbea recent, pe grupul public de Facebook Raport de manager. Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici”, despre stadiul lucrărilor executate la secția de pediatrie a unității spitalicești beiușene:

„Suntem pe ultima sută de metri cu renovarea corpului stâng al secției de Pediatrie (saloane și biberoneria). Încheiem partea de finisaje cu pardoseala și sperăm ca în 2-3 săptămâni acest corp de clădire să fie funcțional. Ulterior vom începe reabilitarea corpului drept al secției”.

Mai mult, prin informarea menționată, echipa managerială a Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș asigură că „acest proces nu afectează activitatea medicală şi/sau volumul şi calitatea serviciilor oferite beneficiarilor”, derularea lui respectând etapele prevăzute de normativele din domeniu: „transmiterea documentelor justificative către ANMCS și Ministerul Sănătății; obținerea acordului de retragere de la ANMCS și Ministerul Sănătății; completarea și depunerea documentelor solicitate de ANMCS pentru înscrierea în ciclul III de acreditare; analiza documentelor de către ANMCS și Ministerul Sănătății; eliberarea adeverinței de înscriere în ciclul III de acreditare”.

Pe de altă parte, ținând cont că atât Ordinul nr. 240 al președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, prin care se ia act de retragerea Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș din ciclul II de acreditare, cât și Adeverința nr. A500025, eliberată de ANMCS și care dovedește reînscrierea în procesul de acreditare, sunt înregistrate în aceeași zi, 10 iulie 2023, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bihor precizează că „funcționarea și finanțarea serviciilor medicale prestate de către spitalul mai sus amintit sunt în conformitate cu prevederile legale”, nefiind probleme legate de contractarea acestor servicii.