Locuitorii din comunele Vadu Crișului, Șuncuiuș și Măgești vor avea la dispoziție, începând de sâmbătă, 17 august, un centru de colectare prin aport voluntar, unde vor putea depozita gratuit deșeurile voluminoase.

 

Platforma pentru depozitarea deșeurilor, situată în zona Sziget, lângă stația de epurare din Vadu Crișului, va fi deschisă în fiecare sâmbătă, între orele 10.00 și 18.00. Aceasta este gestionată de operatorul Salubri SA Aleșd.

Accesul la centrul de colectare din Vadu Crișului va fi permis doar vehiculelor cu sarcina utilă maximă de 1,5 tone, iar identificarea cetățenilor se va face pe baza cărții de identitate.

Platforma face parte dintr-un proiect inițiat de Consiliul Județean Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Ecolect Group, derulat în parteneriat cu primăriile. Acesta presupune construirea unei rețele de 32 de centre cu aport voluntar. 16 sunt finalizate, din care 5 sunt operaționale (Aleșd, Beiuș, Marghita, Salonta și Vadu Crișului), celelalte urmând a fi deschise după obținerea avizelor necesare. Valoarea totală a celor 16 centre a fost de aproape 38 de milioane de lei, din care puțin peste 21 de milioane de lei au fost asigurați din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Celelalte 16 platforme de colectare a deșeurilor sunt în prezent în faza de licitație pentru selectarea constructorilor. Au fost depuse 24 de oferte, valoarea totală estimată fiind de 35,5 milioane lei, fără TVA.

Fiecare centru este dotat cu 12 containere de mari dimensiuni pentru colectarea separată a diverse tipuri de deșeuri: materiale textile, bunuri reutilizabile, metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, electrice/electrocasnice/electronice, materiale plastice, hârtie/carton, lemn/mobilier, vegetale, resturi din construcţii şi deşeuri cu conţinut periculos.

Consiliul Județean Bihor și ADI ECOLECT gestionează construirea și dotarea platformelor. Primăriile asigură condițiile necesare exploatării acestor centre de colectare separată a deșeurilor și emit regulamentul prin care acestea vor putea deservi și alte unități administrativ-teritoriale.