Găzduit de Fundația Comunitară Oradea începând cu 1 mai 2021, centrul de informare Europe Direct Oradea are scopul este de a face Europa mai accesibilă bihorenilor.

 

În incinta Crișul Shopping Center, la sediul Fundației Comunitare Oradea a avut loc pe data de 7 decembrie o acțiune de informare cu privire la activitățile centrului Europe Direct Oradea. Gazde au fost Claudia Abrudan, manager Europe Direct Oradea, și Galina Manole, coordonator program.

„Centrul de informare Europe Direct Oradea a fost înființat cu scopul de a aduce Uniunea Europeană mai aproape de comunitate și de cetățeni”, a anunțat Claudia Abrudan, în deschiderea evenimentului.

Fundația Comunitară Oradea (FCO) a fost selectată printr-un apel de proiecte de către Reprezentanța Comisiei Europene în România, pentru a gestiona Centrul Europei Direct Oradea, în perioada 2021-2025.

Începând cu luna mai a acestui an, au fost organizate activități pentru bihoreni, precum: deschiderea oficială a Centrului Europe Direct Oradea, Ziua Europei, interviuri Expert Talk și articole despre prioritățile Comisiei Europene 2019-2024, informarea cetățenilor despre Conferința privind viitorul Europei - consultarea diferitelor grupuri de vârstă, dezbateri publice pe subiecte de interes pentru cetățeni, campanie de informare în social-media cu privire la activitatea Uniunii Europene.

„Cred că noi suntem europeni, dar nu simțim acest lucru... Rolul nostru este de a aduce informații către cetățeni cu privire la oportunitățile pe care ni le oferă Uniunea Europeană, informări legate de noutățile care se întâmplă în acest domeniu. Una dintre prioritățile noastre este combaterea știrilor false, pentru că dumneavoastră vă confruntați în fiecare zi cu acest subiect și știți cât de important este ca în presă să apară informații corecte și reale. Cam acesta este scopul centrului Europe Direct Oradea. L-am văzut ca pe o continuare firească a activităților și a proiectelor noastre, întrucât noi credem cu tărie că viitorul României nu poate fi decât unul european”, a subliniat Claudia Abrudan, la întâlnirea cu jurnaliștii.

Prin programul Europe Direct, Fundația Comunitară Oradea va organiza în perioada următoare activități bazate pe cinci direcții: informarea și implicarea cetățenilor; relațiile cu mass-media și cu multiplicatorii de la nivel local;

informarea pe plan local cu privire la subiecte sensibile referitoare la UE; UE în școli și promovarea unei platforme regionale de rețele.

În cadrul activităților centrului se promovează cele șase priorități ale Comisiei Europene: „Pactul verde european”, „O Europă pregătită pentru era digitală”, „O economie în serviciul cetățenilor”, „O Europă mai puternică pe scena internațională”, „Promovarea modului nostru de viață european”, „Un nou elan pentru democrația europeană”.

Din dorința de a planifica și de a organiza activități cât mai aproape de nevoile comunității, Fundația Comunitară Oradea îi invită pe bihoreni să completeze formularul consultativ „EUROPA mai aproape de cetățeni - EU sunt UE!”, până la data de 31 ianuarie 2022, accesând următorul link: https://forms.gle/2mzVykUgVmALv8398

„În urma consultării bihorenilor privind programul Europe Direct Oradea, vom analiza nevoile indicate și vom actualiza calendarul de activități pentru 2022”, au mai transmis reprezentanții FCO.