Am solicitat celor de la Centrul de Informare și Promovare Turistică Beiuș un bilanț succint al activității din 2020, acesta fiindu-ne prezentat de Roxana Hasan, inspector de specialitate în cadrul Primăriei municipiului Beiuș.

Interlocutoarea noastră a declarat că, din cauza pandemiei de coronavirus, numărul turiștilor care au vizitat Centrul de Informare și Promovare Turistică de la Beiuș a fost de circa patru sute, de trei ori mai mic decât în anul 2019. Cât privește proveniența turiștilor, aceștia au fost, majoritatea, străini, mai ales polonezi, germani sau francezi. Numărul turiștilor a început să crească din mai, înregistrând un maxim în august, la fel ca în fiecare an. Odată ajunși în Depresiunea Beiușului, aceștia au dorit să viziteze monumentele naturii de aici - peșterile de la Chișcău (Peștera Urșilor), Roșia (Peștera Farcu) și Meziad sau zona Padișului, cu Cetățile Ponorului, cărora li se adaugă localitatea Arieșeni și, mai ales, stațiunea Stâna de Vale, unde au fost interesați de noul parc de aventură „Happy Land” și de cascadele din împrejurimi.

Roxana Hasan a prezentat și oferta de sezon: stațiunile turistice unde se practică schiul alpin și celelalte sporturi de iarnă, acestea fiind Stâna de Vale și Vârtop-Arieșeni, cu mențiunea că la Stâna de Vale există numeroase posibilități de recreere și pentru copii, cum ar fi pârtia de schi pentru începători, cea de săniuș și pistele de tubing.

Referindu-se la modalitățile de informare pe care centrul de la Beiuș le pune la dispoziția celor interesați, inspectoarea Roxana Hasan a semnalat și existența site-ului www.turismbeius.ro, care prezintă în patru limbi - română, engleză, franceză și germană - destinații și obiective ce țin de turismul cultural și ecumenic sau de ecoturism, meșteșugurile țărănești, tradițiile și obiceiurile locale, cuprinzând, totodată, hărți turistice și schițe ale traseelor omologate din zonă. Centrul are și un cont pe Facebook, numit Turism Beiuș, iar cei care îi trec pragul pot primi hărți, pliante și broșuri cu destinații turistice, chiar și cărți de vizită ale pensiunilor și restaurantelor din zonă.

Interlocutoarea noastră a mai precizat că programul Centrului de Informare și Promovare Turistică Beiuș s-a modificat în urma acreditării, acesta fiind deschis zilnic, între orele 9.00 și 17.00.