Nenumărate buchete de flori, glasuri cristaline, dar mai ales buna dispoziție a fost prezentă, ieri, pe străzile urbei de la poalele Munților Apuseni, datorată celor 1.892 de elevi care, cu pași hotărâți, au avut ca punct final cele patru instituții de învățământ din oraș, odată cu începerea noului an școlar.

Ca în ceilalți ani, toți cei care se ocupă de destinele actului educațional în orașul Ștei au depus eforturi susținute pentru ca sunetul primului clopoțel să îi găsească pregătiți din toate punctele de vedere, iar programul școlar să se desfășoare conform planificării. Deschiderea anului școlar a fost dată la Grădinița cu Program Normal și Prelungit unde, conform afirmației prof. Sorina Ioana Rengle, directoarea instituției de învățământ, își vor desfășura activitatea 201 de preșcolari, repartizați în 10 grupe, de educația lor ocupându-se 18 educatoare, 2 cadre didactice auxiliare și 8 nedidactice.

Școala Gimnazială „Miron Pompiliu”

Terenul sintetic de sport a fost gazda primului clopoțel pentru acest an școlar, unde s-au regăsit alături de elevi, părinții și bunicii acestora, multe rude, dar și prieteni care au dorit să fie părtași la prima lor zi de școală. Aici vor învăța 559 de elevi, repartizați în 26 de clase, de care se vor ocupa 43 de cadre didactice, precum și 13 auxiliare și nedidactice. Conducerea acestei instutuții de învățământ – compusă din profesorii Emanuel Coroiu și Romulus Fășie, director, respectiv director adjunct, și prof. Felicia Țoța, consiler educativ – este foarte optimistă în vederea obținerii de rezultate foarte bune și în acest an, atât la învățătură, cât și la activități extrașcolare, cum, de altfel, au fost obținute și anul trecut.

Liceul Tehnologic „Unirea”

Pe piața muncii, liceul șteian este catalogat ca un adevărat laborator de unde se „lansează” adevărați specialiști, atât de necesari, iar în acest an aici se vor pregăti și califica în diverse meserii 665 de elevi, repartizați în 25 de clase, iar de pregătirea lor se vor ocupa 43 de cadre didactice și 19 auxiliare și nedidactice, conducerea școlii fiind asigurată de prof. ing. Adrian Gruie, director, prof. Constantin Vieriu, director adjunct, și prof. Viorica Mone, coordonator programe și proiecte educative. Pe lângă cursurile de zi la liceu, mai sunt și clase la școala profesională tradițional și dual. La curs seral vor studia elevi în clasa a IX-a, o clasă, în timp ce în clasa a XI-a vor debuta cursurile două clase. De asemenea, vor activa și două clase la post liceal, fapt ce face ca sloganul „meseria face diferența” să aibă multă acoperire în actul educațional de la această prestigioasă unitate de învățământ de sub Apuseni care de peste 60 de ani funcționează fără întrerupere.

Colegiul Național „Avram Iancu”

Aici vor învăța în acest an școlar 467 de elevi, pregătiți de 37 de cadre didactice și 13 cadre auxiliare și nedidactice, iar în cadrul CSȘ „Avram Iancu” vor activa 89 sportivi în 6 grupe, sub comanda a doi profesori. CN „Avram Iancu” Ștei, este o unitate apreciată atât pe plan județean, cât și național, datorită rezultatelor execepționale realizate an de an. Și în acest an școlar garanția unui act educațional de calitate este asigurată de un corp profesoral cu înaltă pregătire, iar conducerea școlii, compusă din profesorii Cristian Andru și Cristian-Petru Gavriș, director și director adjunct, împreună cu prof. Mihaela Zaha, consilier educativ, asigură cele mai bune condiții celor care își desfășoară activitatea aici.

Momente plăcute, dar și solemne

În toate unitățile de învățământ, după intonarea Imnului Național și al Uniunii Europene, preotul paroh Adrian Suciu, foarte iubit și apreciat în urbe, a oficiat „Rugăciuni la începerea anului școlar”, dar a și ținut un cuvânt de învățătură, și, ca de obicei, a reușit să capaciteze la maximum atenția celor prezenți, care l-au apreciat ca atare. La fiecare școală autoritățile locale au fost reprezentate de ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul și viceprimarul orașului Ștei, câțiva consilieri locali, fiind prezenți, de asemenea, ofițeri și subofițeri din cadrul Poliției Orașului Ștei. „Vă felicit pentru rezultatele bune și foarte bune obținute în anul școlar trecut. Primăria orașului va fi alături de toate instituțiile de învățământ și va sprijini procesul educațional. Pentru următoarea perioadă avem însă și o solicitare care vine din partea primăriei și conducerilor școlilor către dumneavoastră și sperăm ca împreună să putem să facem un front comun să depășim acest abstacol. Nu este un obstacol greu, este vorba despre faptul că în instituțiile dumneavoastră se desfășoară un amplu proces de reabilitare a clădirilor, lucru care va face să crească în final calitatea actului educațional, să avem un confort mai bun și să avem sustenabilitate în tot ceea ce facem. Vom face mari economii la energie, deoarece toate clădirile instituțiilor de învățământ din oraș vor fi reabilitate termoenergetic. Să știți că orașul nostru este unul din puținele orașe din România care a reușit să căștige proiecte pentru absolut toate clădirile instituțiilor publice. Acest lucru însă are în spate o muncă extraordinară și această muncă va continua cu sprijinul dumneavoastră. Va trebui să facem un efort să depășim aceste momente de disconfort, iar în următorii 20-30 de ani noi vom beneficia de aceste investiții noi care se vor face în toate instituțiile. Eu vreau să vă mulțumesc, încă o dată, tuturor pentru relația bună care am avut-o. Am dorit să punctez acest aspect pentru că este nevoie de colaborare și sunt convins că lucrurile se vor desfășura bine. Dumnezeu să ne ajute”, au fost câteva din cuvintele primarului Iulian Balaj, care a asigurat și în viitor sprijinul cel va acorda actului educațional din urbe. De fapt și cei patru directori au specificat, în cuvântul lor de deschidere, buna colaborare cu autoritățile locale, care le acordă un sprijin consistent pe toată durata anului școlar, fiind citit și mesajul din partea IȘJ Bihor.