Incendiile izbucnite pe câteva pășuni împădurite de pe raza comunei Pietroasa i-au pus pe jar pe săteni, pentru lichidarea deflagrațiilor aceștia solicitând ajutorul Stației de Pompieri Ștei.

Detalii despre incendiile din ultimele zile, de pe raza comunei Pietroasa, ne-a oferit viceprimarul Gheorghe Corb: „Primul a pornit de vreo săptămână, l-am izolat o dată, dar a repornit noaptea, că a fost vânt. Ultimul a pornit ieri pe la amiază, la o sută, două sute de metri de mine, dar nu am apucat să văd cine este pentru că era după culme. Așteptăm pompierii să vină. Acel focar a fost lichidat de vreo oră, cel din partea Aleului este, deci, lichidat. Mai este cel dinspre Gurani, unde sunt cinci, șapte oameni care intervin. Mai avem două focare mari, în partea dreaptă de cum mergi spre Boga. Acelea sunt greu de stins! Aștept pompierii, să mergem împreună la fața locului. Avem și acolo vreo zece oameni, dar nu pot face nimic. Acolo e dezastru!”

Cât privește cauzele probabile ale incendiului, interlocutorul nostru a menționat curățarea, cu foc deschis, a pășunilor particulare, fenomen întâlnit anual. Totodată, viceprimarul Corb a declarat că sunt trei focare, acestea afectând până la două sute de hectare de vegetație.

Conștienți de iminența dezastrului, sătenii s-au mobilizat, în ajutorul acestora sărind pompierii și pădurarii de la ocoalele silvice din zonă. Inginerul Tudor Magda, șeful Districtului 1 Pietroasa, din cadrul Ocolului Silvic Sudrigiu, a oferit informații despre desfășurarea intervenției: „focul a plecat din pășunea comunală. Avem, acolo sus, un efectiv de șapte angajați de la ocol și de la privat, cu pompe, care stopează incendiul, ca să nu intre în pădurea de stat. Avem trei pădurari cu pompe și, cu această mașină, îi alimentăm cu apă din Criș, pentru că pe culme nu există nicio sursă de apă. Dacă nu-l stopăm în culme, există riscul să avem probleme și mai mari! Se extinde!”

Din păcate, sublinia inginerul Magda, în proximitate mai sunt și alte focare: Avem și pe Valea Aleului. Acolo, incendiul a fost stopat. Acolo este o altă echipă de la ocol, împreună cu cei de la Parcul Natural Apuseni și cu persoane din comună.