La Biserica Ortodoxă din Husasău de Criș, a avut loc duminică, 4 aprilie, cea de-a IX-a ediție a concertului tradițional de pricesne ,,La umbra Crucii Tale”.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, prin Compartimentul de Cercetare Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale și Școala de Arte ,,Francisc Hubic”, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română din Husasău de Criș.

Concertul a debutat cu corul de copii al Bisericii Ortodoxe Române din Husasău de Criș, coordonat de Anca Pavel Ciuciu, care a interpretat pricesnele ,,La umbra Crucii Tale”,,’Naintea Ta Iisus iubit” și ,,Să faci o Iisuse din inima mea”. Au urmat elevii clasei de canto popular ai Școlii de Artă ,,Francisc Hubic” din Oradea, pregătiți de prof. Antonela Ferche Buțiu: Iulia Buboiu - ,,O Iisuse să ne spui”, Georgiana Sabău - ,,Jos, sub crucea răsturnată”, Andreea Chișe - ,,Drumul crucii”, Paula Țenț - ,,Când era Iisus pe Cruce”, terminând programul clasei însăși profesoara clasei, Antonela Ferche Buțiu, cu priceasna ,,’Naintea Ta Iisus Iubit”.

Evenimentul a continuat în compania elevilor clasei de canto popular din Beiuș, coordonați de prof. Anca Banda, și a solistei Emilia Pupea, cu priceasna ,,Iartă-mă”, urmați de grupul vocal din Beiuș, format din elevii Alexandra Brădău, Giulia Clop și Răzvan Crăciun, care au interpretat ,,În grădina cu măslini”. Partea de final a invitaților din Beiuș a fost susținută de solistul Vlad David, care a emoționat publicul cu priceasna ,,Tu omule de ce te zbați”.

Concertul de pricesne tradiționale ,,La umbra Crucii Tale” s-a bucurat an de an, inclusiv la acestă ediție, de prezența solistelor Anca Pavel, Lorena Ianța, Andreea Drugaș și Aurica Vaida, fiice ale satului Husasău de Criș, care au adus în fața publicului frumoasele pricesne ,,Când și când la ușă”, ,,Sub cruce vin Iisuse”, ,,La ce-mi foloseste oare”, ,,Mamă dulce mamă”, ,,Ridica-voi ochii mei la ceruri”, ,,O singură iubire-i mare”, ,,Dacă n-ai fi tu Iisuse” și ,,Lumină Sfântă lumina”.

Prezentarea evenimentului a fost asigurată de consultantul artistic Violeta Gherman, de la Centrul de Cultură al Județului Bihor.

Toți participanții la festivalul de pricesne „La umbra Crucii Tale” au purtat costume populare tradiționale din Bihor, iar la final, fiecare grup și solist a primit o diplomă, un CD „Colecție de doine din Bihor”și monografia localității Husasău de Criș, oferite de organizatori.

,,Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat în buna realizare a evenimentului, în special părintelui paroh Ioan Mircea Ghitea, de la Biserica Ortodoxă Română din Husasău de Criș, credincioșilor parohiei și, totodată, transmitem felicitări elevilor participanți și doamnelor profesoare, pentru implicare și sprijinul oferit în realizarea concertului”, a declarat Florin Mariș Hinsu, manager al Centrului de Cultură al Județului Bihor.

F.M.

Foto: Gheorghe PETRILA