Concursul Naţional de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul”, ediția a XXVII-a, Botoșani, și-a desemnat câștigătorii. Județul nostru a fost reprezentat de prof. Iuliu Orban, de la Liceul Teoretic Nicolae Jiga din Tinca, inițiatorul și coordonatorul trupei de teatru TincART, care a obținut un binemeritat Premiu Special.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, a organizat, în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2020, cea de-a XXVII-a ediție a festivalului-concurs de teatru în condițiile permise de situația pandemică.

Astfel, în contextul epidemiologic generat de virusul SARS-CoV-2, în baza reglementărilor stabilite pentru starea de alertă și codul roșu pentru municipiul Botoșani, în perioada stabilită derulării concursului, organizatorii au decis desfășurarea acestuia doar în mediul online pentru secțiunea Creație, renunțându-se în această ediție la secțiunea Interpretare.

Din cele douăzeci și două de lucrări înscrise în concurs, juriul a stabilit câștigătorii, urmând ca piesele de teatru premiate să fie incluse în antologia ediției următoare a festivalului.

Membrii juriului secțiunii de Creație a Concursului Naţional de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul”, ediția a XXVII-a, au fost: Ion Sapdaru – președintele juriului - actor, regizor, dramaturg; Florentina Toniță  - membru al juriului - scriitor, jurnalist, editor și Ilinca Prisăcariu – membru al juriului - regizor, dramaturg.

Județul Bihor a fost reprezentat de prof. Iuliu Orban, de la Liceul Teoretic Nicolae Jiga din Tinca, inițiatorul și coordonatorul trupei de teatru local TincART, încă din 2013, care a participat cu scenariul piesei de teatru „Mă iubește femeile”, obținând un binemeritat Premiu Special. Astfel, pe lângă premiile obținute de oameni de cultură din București, Bacău și Slobozia, unul din premiile speciale a fost acordat profesorului Iuliu Orban.

Piesa de teatru „Mă iubește femeile” este o creație proprie TincART, cu care trupa de teatru de amatory din Tinca a participat la numeroase concursuri și festivaluri de teatru, atât din țară (Carei, Cluj), cât și în străinătate: Sozopol, Bulgaria, unde a obținut Premiul I.