La Școala Gimnazială nr.1 Balc, elevii, alături de profesori, au ales să marcheze, așa cum se cuvine, marea realizare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, eveniment înfăptuit la 24 Ianuarie 1859, și cunoscut sub numele de Mica Unire.

 

Mica Unire de la 1859 a reprezentat primul pas spre calea înfăptuirii statului național unitar român. În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca, ulterior, într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu să propună la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Domnia lui Cuza, 1859-1866, a fost o perioadă de maximă dezvoltare pentru o Românie modernă. Alexandru Ioan Cuza, domn al Unirii, s-a născut la 20 martie 1820 și se trăgea dintr-o familie veche de moldoveni din părțile Fălciului.

Anul acesta, pe 24 ianuarie, s-au împlinit 160 de ani de la măreața realizare a domnitorului moldovean, unirea Moldovei cu Țara Româneasă. „Și după 160 de ani, retrăim încă emoția vremurilor anului 1859. Elevii școlii noastre s-au prins de mână și, împreună, au făcut Hora Română. Din respect pentru greutatea istorică a evenimentului, elevii au realizat planșe, pe care le-am expus în incinta școlii pentru a putea fi admirate”, a declarat prof. Diana Urziceanu.