La sfârșitul acestei săptămâni, mai precis în 29-30 iulie, la hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana, în organizarea Primăriei și a Consiliului Local Criștioru de Jos se va desfășura serbarea câmpenească „La Izvorul lui Horea”.

În drumul său spre Viena, Horea ar fi poposit la un izvor, la hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana, izvor care azi îi poartă numele. Pornind de la această legendă, sub genericul „La Izvorul lui Horea”, an de an, excepție făcând perioada pandemică care s-a abătut la nivel mondial, a început derularea unor ample manifestări cultural-artistice-sportive, care au ca scop principal pomenirea Eroului național Horea, dar, evident, și a celorlalți eroi din anii 1784-1785. Vor fi două zile în care Fănel Tulvan și Călin Tulvan, primarul, respectiv viceprimarul comunei Criștioru de Jos, împreună cu consilierii locali, vor oferi clipe de adevărată relaxare celor prezenți, cărora le-au organizat un program diversificat care să satisfacă toate gusturile.

 

Două zile deosebite

Ziua de sâmbătă, 29 iulie, va fi dedicată activităților sportive, dar nu numai, organizatorii adresându-se celor tineri, dar și altor categorii de vârstă, pentru a participa la competiții sportive, cum ar fi fotbalul și voleiul, iar la loc de cinste vor fi „caii putere” în competiția C.N Enduro Cross. De la ora 21.00 va avea loc o discotecă în aer liber, dar și un foc de tabără. Nici de această dată cei mici nu vor fi uitați, deoarece pentru ei va fi amenajat un parc de distracții cu foarte multe tentații, chiar și pentru cei cu...„ghiocei la tâmple”. Duminică evenimentele vor debuta, de la ora 13.30, la troița lui Horea unde va fi săvârșită, de un sobor de preoți, slujba de pomenire a Eroului național Horea. De la ora 14.15, pe scena de pe „luncă”, amenajată la hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana, va avea loc un spectacol artistic prezentat de cunoscutul bihorean Ionel Goina a cărei prezență scenică nu mai are nevoie de nici o prezentare, ca și timbrul său vocal, unul inconfunfdabil, care a depășit demult granița județului, fiind foarte apreciat pe scenele țării. Garanția unei zile reușite este asigurată de artiști de mare valoare, în care „amprenta” inegalabilului Vasile Coca – un adevărat titan al folclorului românesc, patronul îndrăgitului post Hora TV – va fi cu siguranță una palpalbilă, spre satisfacția multor admiratori din acest colț de județ, unde Vasile Coca este foarte apreciat și iubit, având, de fapt, nenumărați prieteni. Dacă mai specificăm prezența lui Lucian Drăgan și Ștefan Muntenaș avem imaginea clară a unor valori incontestabile ale folclorului românesc ce vor asigura o zi deosebită, în care scena va fi „invadată” de alte nume cu greutate, cum ar fi: Ioana Urs, Irina Mihoc, Romina Nemeș, Sandu Condoroș, Surorile Tomele, Daniela Rada, Remus Bondar, Andrei Corb, Elena Șerb, Lia Bereș, Șogorițele, Aurel Țurcaș Vlaicu, Ionel Ban, Ciprian Mocan, Luminița T. Baba, Voichița Mihoc. Toate drumurile vor avea ca punct comun la finalul acestei săptămâni, hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana unde, pe lângă aducerea unui omagiu eroilor neamului, se va realiza și întâlnirea fiilor comunei, iar toți cei prezenți vor avea parte și de alte surprize ale organizatorilor pregătite pentru serbarea câmpenească „La Izvorul lui Horea”.