La fel ca atâtea alte competiții sportive, și Crosul memorial „Gheorghe Popa-Bota˝ a fost reluat după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie. Vineri, 21 octombrie, s-a desfășurat cea de-a XXVII-a ediție a tradiționalei întreceri atletice de la Beiuș.

După cum arată denumirea întrecerii atletice menționate, aceasta este dedicată memoriei unuia dintre marii promotori ai sportului bihorean, regretatul profesor și antrenor vulcanist Gheorghe Popa-Bota (1948-1992). Multiplu campion județean, campion național universitar (în anii 1968 și 1969) și campion balcanic (1969) la 3000 m obstacole, Gheorghe Popa-Bota și-a început cariera didactică la școala din Vașcău, unde a predat timp de un an, după care, din 1971 și până la trecerea prematură în eternitate, în anul 1992, a pregătit zeci de generații de elevi ai colegiului vulcanian de la Beiuș, aducând o consistentă contribuție la îmbogățirea palmaresului sportiv al școlii.

Conform obiceiului, linia de start/sosire a competiției organizate de catedra de educație fizică și sport de la Colegiul Național „Samuil Vulcan”, în colaborare cu Primăria municipiului Beiuș, Poliția Beiuș și unitățile de învățământ din zonă, s-a aflat în zona Parcului „Mihai Eminescu”, unde, încă de dimineață, i-am remarcat pe cei aproximativ trei sute de elevi și profesori, care se încălzeau pentru proba de cros. Elevii înscriși la ediția din acest an a Crosului memorial „Gheorghe Popa-Bota˝ au provenit de la școlile Beiuș, Nucet, Ștei, Vașcău, Budureasa, Călugări (comuna Cărpinet), Drăgănești, Dobrești, Finiș, Ioaniș (comuna Finiș), Luncasprie (comuna Dobrești), Meziad (comuna Remetea), Pocola, Remetea, Rieni și Roșia.

La cea de-a XXVII-a ediție a Crosului memorial „Gheorghe Popa-Bota” au asistat soția Florica și Ioan, unul dintre fiii marelui atlet beiușean, dascăl de educație fizică și el, Gabriel Popa, primarul municipiului Beiuș și câțiva dintre prietenii regretatului Gheorghe Popa-Bota, printre care l-am remarcat pe profesorul pensionar Marcel Coroiu, și el un nume greu al atletismului beiușean.

Câștigătorii ediției din acest an a Crosului memorial „Gheorghe Popa-Bota˝ sunt următorii: Patricia Trip (Nucet) și Ștefan Bogdan (Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei), la categoria „Clasele 0-2”; Alesia Păscuț (Drăgănești) și Florin Tuduce (Nucet), la „Clasele 3-4”; Alessia Lezeu și Marc Doble, ambii de la Nucet, la „Clasele 5-6”; Olivia Tal (Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu˝ Beiuș) și Ionuț Cergheș (Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș˝ Beiuș), la „Clasele 7-8”; Mădălina Popa (Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș) și Denes Zsura (Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș), în competiția liceenilor.

Cu ocazia festivității de premiere, primarul Gabriel Popa a subliniat importanța practicării sportului de masă pentru creșterea sănătoasă a copiilor și a menționat investițiile de amploare de la Complexul Sportiv „Francisc Matei˝: modernizarea stadionului, finalizarea bazinului de înot, reamenajarea terenurilor de tenis și a pistei de atletism.

La finalul evenimentului sportiv, Ioan, regretatului profesor și antrenor Gheorghe Popa-Bota, a precizat că „scopurile acestui concurs sunt dezvoltarea sportului de masă, promovarea elevilor și descoperirea de noi talente capabile să practice sportul de performanță”.