Administrația Bazinală de Apă Crișuri a obținut finanțare de aproape cinci milioane de lei pentru reabilitarea și modernizarea clădirilor publice cu echipamente generatoare de energie regenerabilă și nepoluantă.

Astfel, prin Componenta 5 - Valul renovării - Axa 2 - operațiunea B2, gestionată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ABA Crișuri va implementa măsuri concrete de eficientizare energetică pentru următoarele sedii: Priza de Apă, din municipiul Oradea; sistemul hidrotehnic Ier, din localitatea Săcuieni; sistemul hidrotehnic Crișul Negru, din localitatea Tinca (jud. Bihor) și sistemul hidrotehnic independent Crișul Alb, din localitatea Chișineu-Criș (jud. Arad).

„Soluțiile propuse vor ține cont de principiul sustenabilităţii prin valorificarea resurselor regenerabile. După renovare, vom reduce atât consumul de energie și costurile aferente acesteia, cât și emisiile de CO2. Prin lucrările de reabilitare și modernizare se urmărește atingerea standardului nZeb, adică să avem clădiri cu o performanță energetică ridicată”, declară Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri.

„Sediile de exploatare vor fi modernizate prin dotarea cu echipamente generatoare de energie nepoluantă, și anume: panouri fotovoltaice, pompe de căldură aer-apă, sisteme de management integrat a energiei electrice, sistem de iluminat cu tehnologie LED, izolație termică, sisteme de încălzire cu corpuri de ventiloconvector, precum și prin modernizarea instalaţiilor pentru prepararea, distribuţia şi utilizarea agentului termic și a apei calde”, a precizat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

Bugetul aferent pentru cele patru sedii are o valoare totală de 7 758 485 lei din care: 4 886 628 lei, prin finanţare PNRR și 2 871 857 lei, prin surse proprii „Apele Române”. Lucrările se vor finaliza în decembrie 2024.