Sâmbătă, 9 martie, ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, în Parohia Ortodoxă Subpiatră, Protopopiatul Oradiei, s-a săvârșit o slujbă de pomenire pentru cei care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român.

 

În prezența autorităților locale și județene, a familiilor victimelor opresiunii comuniste, a numeroși credincioși, s-a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Parastasului. Preotul paroh Crișan Lucian a susținut prelegerea „Comunismul și generația neînfrântă”. Apoi, tinerii din Parohia Subpiatră, pregătiți de preotul Crișan Lucian, au susținut un recital de cântări și poezii compuse în detenție de Radu Gyr (poetul care L-a coborât pe Iisus în temnițele comuniste), Demostene Andronescu, Zorica Lațcu (maica Teodosia) și Vasile Voiculescu.

Preotul Crișan Lucian, care a adunat mărturii despre suferința deținuților politici anticomuniști din satul Subpiatră, a solicitat primăriei comunei Țețchea, ca o reparație morală, acordarea de Diplome de onoare bunilor cetățeni și creștini din Subpiatră, care au suferit și luptat împotriva comunismului, ca noi să trăim într-o țară liberă și democrată. S-au acordat Diplome de onoare pentru Dad Crăciun, Bodea Nicolae, Nicoruț Gavril, Dad Dionisie, Dudaș Ana, Lasca Vasile, Păcurar Aurel, Urs Gavril, Ștef Florian.

La final, preotul Crișan Lucian le-a oferit credincioșilor „Foaia parohială a Parohiei Subpiatră - Comunismul și generația neînfrântă”, urmașilor deținuților politici flori, iar copiilor și tinerilor participanți la eveniment iconițe și dulciuri.