Festivalul Tocăniței de legume de la Esztár (Ungaria) a ajuns la cea de-a șasea ediție, aceasta urmând să se desfășoare în perioada 26-27 august.

Datorită interesului crescând al turiștilor români pentru acest eveniment, organizatorii au decis, anul trecut, să invite și reprezentanți ai unor comunități românești la festivalul de la Esztár. Ediția din acest an a avut parte de două întreceri semifinale în județul Bihor, una la Grădinari (comuna Drăgănești) și alta la Sălacea, ambele fiind programate duminică, 6 august. Organizatorii semifinalei de la Drăgănești au fost primăriile din Drăgănești și Esztár (Ungaria), împreună cu Clubul „Femina” din Drăgănești, Consiliul Județean și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor. Printre invitații de onoare la acest eveniment gastronomic care tinde să devină tradițional s-au numărat deputații Gheorghe Bogdan, Ioan-Sorin Roman și Szabo Odon, Traian Bodea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Stela Babău, consilier județean, și Ovidiu Dăescu, viceprimarul municipiului Beiuș. 

Cu toate că furtuna care s-a abătut asupra comunei Drăgănești a surprins cele unsprezece echipaje concurente – zece, din satele comunei și unul din Băile Felix – cu tocănița neterminată și a alungat privitorii, aceștia din urmă au revenit pentru a-i aplauda pe câștigătorii semifinalei de la Grădinari și pe membrii ansamblurilor „Codrenii” din Roșia și „Rezgo” din Uileacu de Beiuș, care au completat atmosfera de petrecere câmpenească.

De altfel, primarul Ovidiu Banda și Nagy Gyula, directorul de programe al Festivalului Tocăniţei de legume de la Esztár, au confirmat că semifinala de la Grădinari a fost una reușită.

Pentru că doar primele echipaje vor participa gratuit, peste trei săptămâni, la Festivalul Tocăniței de legume de la Esztár, trebuie spus că, deși juriului i-a fost foarte greu să decidă un clasament final, totuși acesta a fost realizat, iar în partea lui superioară s-au poziționat echipajele Primăriei Drăgănești și cel din Păcălești, care au împărțit prima treaptă a podiumului, urmate, în ordine, de reprezentanții satului Păntășești și de echipa intitulată „Tineret” Drăgănești.