Fundaţia pentru Cultură şi Educaţie Ecologistă ECOTOP, din Oradea, derulează proiectul „Conservarea biodiversităţii în Situl Natura 2000 ROSCI 0220, Săcueni, şi în aria naturală protejată 2.184, Lacu Cicoş.

Una din componentele importante ale acestui program este reprezentată de activităţile ce privesc informarea cetăţenilor şi a tinerei generaţii cu privire la aria protejată din localitatea lor. În acest context, reprezentanţii fundaţiei Ecotop au organizat, la 28 noiembrie 2018, prima activitate de informare şi conştientizare din cadrul acestui proiect. Evenimentul a avut loc la liceul teoretic „Petőfi Sándor”, din oraşul Săcueni. La întâlnire au fost prezenţi circa 50 de copii din ciclul gimnazial şi liceal, împreună cu profesorii lor. Scopul întâlnirii a fost acela de a oferi copiilor informaţii referitoare la Situl Natura 2000 ROSCI 0220 Săcueni şi aria naturală protejată 2.184, Lacul Cicoş. Cei prezenţi au discutat despre speciile protejate din sit, despre importanţa protejării şi conservării acestora, dar şi despre viitorul ariei protejate, din perspectiva relaţiei pe care localnicii o au cu mediul înconjurător. Elevii s-au arătat interesaţi, mai cu seamă, de ameninţările la care sunt expuse speciile protejate şi de mijloacele concrete prin care acestea pot fi ocrotite.

Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, având o valoare totală de 5.745.029,86 lei.