Aproximativ 35 de adulți și 30 de copii au pedalat, sâmbătă, la Șișterea, pentru a promova stilul de viață sănătos.

Sâmbătă, la Șișterea, aproximativ 35 de adulți și 30 de copii au pedalat, pentru a promova stilul de viață sănătos, în cadrul turului gratuit cu bicicleta organizat de Asociația SportPrevent, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor.

Traseul, de aproximativ opt km, a pornit de la Lacul Șișterea, destinația fiind biserica locală, monument istoric, cu elemente arhitecturale și icoane deosebite. Acolo, preotul bisericii a oferit participanților un tur ghidat, după care bicicliștii s-au întors la lac.

„Ne-am dorit un eveniment plăcut și familial, așa că am ales un traseu ușor, pe care oricine îl poate parcurge cu ușurință, fie începător, fie o persoană care nu s-a mai urcat pe o bicicletă de 10 ani. În Șișterea, am găsit locul perfect, unde posibilitățile sportive se întâlnesc cu cultura locală”, a declarat Edina Timea Debreczeni, conducătoarea Asociației SportPrevent.

Nu doar localnici și orădeni au luat parte la eveniment, mulți au venit din alte localități, inclusiv o echipă mai mare de la Sălard. Cei veniți de departe au avut ocazia să-și închirieze biciclete la centrul de agrement de pe malul lacului, iar organizatorii au distribuit apă tuturor participanților înainte de start. O atenție deosebită a fost acordată și protecției împotriva virusului: participanții au fost întâmpinați la punctul de întâlnire cu dezinfectant și măști gratuite și, pe tot parcursul turului, au avut grijă să respecte distanța obligatorie.

Convoiul de biciclete a fost condus de antrenorul de spinning, David Juhász, care a oferit, de asemenea, o informare profesională cu privire la deplasarea în condiții de siguranță pe pante ușoare și rampe cu bicicleta.

Echipa entuziastă a pornit la ora 11.00, și a făcut călătoria până la biserica antică într-un ritm lejer, într-o jumătate de oră. Nu a fost nici o grabă, nimeni nu a fost lăsat în urmă, și s-a acordat timp suficient începătorilor și copiilor pentru odihnă, pe rampe.

La biserica din Șișterea, construită pe vârful dealului, pastorul reformat Attila Szomor a salutat și a ghidat echipa în jurul curții bisericii, de unde se deschide o priveliște minunată în distanță spre graniță, precum și în interiorul bisericii medievale, arătând spre calitățile iconografice ale clădirii aflate în restaurare și la ciboriul rar, asemănător unui baldachin, descoperit în colțul de sud-est. Drumul de întoarcere s-a parcurs aproape fără pedalare, pe o pantă ușoară. Cei care au sosit la destinație au fost întâmpinați mai întâi cu fructe proaspete și apoi cu o masă caldă, împărțită strict în tururi, în conformitate cu regulile de protecție împotriva virusului. Evenimentul s-a încheiat cu program liber pe malul lacului, unde, datorită specialiștilor de siguranță în trafic, participanții au avut ocazia să încerce un traseu special cu obstacole care să simuleze impactul consumului de alcool și droguri asupra abilităților de a conduce un vehicul.

Asociația organizatoare SportPrevent, înființată în 2020, și-a propus să organizeze regulat activați sportive și recreative atât pentru membrii săi, cât și pentru publicul larg în mod gratuit. SportPrevent este o asociație care își dorește să fie un refugiu pentru oricine intenționează să facă sport, indiferent dacă este sănătos sau are o problemă, fie că este amator sau profesionist, tânăr sau mai în vârstă. Scopul lor este ca toți membrii asociației să-și găsească activitatea sportivă potrivită.

Evenimentul de sâmbătă a fost organizat în cadrul unui proiect finanțat de Consiliul Județean Bihor. Organizatorul principal, Edina Timea Debreczeni, a promis că și alte activități gratuite vor fi accesibile în viitorul apropiat.

Tamás SZOMBATI