Locuitorii din Fânaţe, sat atestat documentar în anul 1600, au participat duminică, 19 iunie, la resfinţirea celor două lăcaşuri ortodoxe şi la Binecuvântarea lucrărilor executate la biserica ce poartă hramul "Sfântul Gheorghe" şi la biserica de lemn ce datează din anul 1796, care are hramul "Sfântul Dimitrie", lăcaşul de cult fiind monument de artă.

Slujba a fost oficiată de PS Sa Sofronie, împreună cu un sobor de 19 preoţi, diaconi şi doi consilieri, precum şi de preotul Ioan Balint Nat, protopop de Beiuş, care a dat citire hrisovului ce urma să fie introdus la masa Sfântului Altar. La sfârşitul slujbei, PS Sa Sofronie l-a distins cu iconomstavrofor (cruce şi brâu roşu) pe preotul paroh local Dumitru Constantin Muşet pentru meritele sale deosebite în cei 18 ani de când se află în această parohie. Preotul Muşet a mulţumit pentru distincţia acordată şi a dorit să le mulţumească, împreună cu toţi enoriaşii, lui Raul Bocşe şi Călin Rugină, primarul, respectiv viceprimarul comunei Câmpani, dar şi consilierilor locali pentru sprijinul deosebit primit din partea acestora ori de câte ori au fost solicitaţi. În cuvântul de învăţătură, PS Sa Sofronie a explicat pe înţelesul tuturor semnificaţia şi importanţa sfinţirii unei biserici, spunând, printre altele: "azi, în prima Duminică după Rusalii, Duminica Tuturor Sfinţilor, în viaţa credincioşilor din Fânaţe s-a scris o nouă pagină, una istorică, ce va dăinui în timp şi care s-a putut realiza cu marea putere a lui Dumnezeu".

A urmat o agapă frăţească la Căminul Cultural din Fânaţe, o adevărată bijuterie după lucrările ample de modernizare efectuate, unde fiul satului Constantin Butişcă, autorul monografiei "Satul Fânaţe - Case şi oameni, istorie şi tradiţii", dăruită consătenilor la 3 mai 2009, a adresat mulţimii câteva versuri dintr-o poezie scrisă cu ocazia acestui măreţ eveniment.