Băile Felix și Băile 1 Mai vor găzdui, în perioada 15-18 decembrie, a XI-a ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Asta-i datina străveche”. La festival vor participa 415 copii din Bihor, Maramureş, Sibiu, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Suceava şi Satu Mare.

 

Primul spectacol va avea loc pe 16 decembrie, la ora 18.00, în aer liber, pe scena din Piațeta Ștrandului Apollo, iar sâmbătă, 17 decembrie, de la ora 16.00, va avea loc un spectacol – concurs, la Căminul Cultural din Băile 1 Mai.

„Festivalul are ca scop promovarea obiceiurilor și tradițiilor de Crăciun și Anul Nou, a stațiunilor Băile Felix și Băile 1 Mai, precum și sprijinirea ansamblurilor de copii în preluarea, prelucrarea și prezentarea folclorului autentic, un schimb cultural între copii, tineri și profesori din România,  precum și sporirea nivelului de toleranţă etnică şi dialog intercultural al copiilor și tinerilor reprezentanţi ai diferitelor minorităţi etnice din România, prin facilitarea unui schimb intercultural cu caracter educativ în care copiii şi tinerii îşi pot valorifica propriile tradiţii, dar şi pentru a învăţa şi cunoaşte alte culturi şi reprezentanţii acestora”, a spus Crina Dobocan, președinta Asociației Pro Bambini din Oradea.

„Păstrarea valorilor naționale este extrem de importantă în actualul context european, dar nu numai atât, este și o obligație față de copiii noștri pentru păstrarea și promovarea tradițiilor și datinilor românești. Este un bun context pentru promovarea celor două stațiuni în vederea creșterii numărului de turiști de la an la an. Am asigurat logistica necesară, cazarea și masa participanților la festival”, a spus Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Pro Bambini din Oradea, în parteneriat cu Primăria comunei Sânmartin, Asociația pentru Promovarea Turismului în Stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai și Liceul Tehnologic Felix.