Duminică, 21 aprilie, biserica ortodoxă din Roșia a găzduit cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de pricesne „Cântați Domnului cântare nouă”, eveniment ce face parte din proiectul „Lumină din lumină”, derulat de Consiliul Județean Bihor.

Organizată de Școala Gimnazială nr.1 Roșia, în parteneriat cu Primăria Roșia, Biserica Ortodoxă Roșia, Consiliul Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Centrul de Cultură al Județului Bihor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, ediția din acest an a festivalului s-a bucurat de o largă participare, 26 de școli din județ și câteva asociații culturale înscriind 27 de grupuri și 18 soliști, în total, pe scenă urcând 395 de copii și tineri, coordonați de 44 de cadre didactice.

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de pricesne „Cântați Domnului cântare nouă” a avut și un invitat special, acesta fiind pr. Marius Ciprian Pop, îndrăgitul solist de muzică religioasă și populară susținând un moment artistic în deschiderea evenimentului.

Detalii despre desfășurarea festivalului ne-a oferit profesoara Valentina Silaghi, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Roșia: „Grupurile vocale și soliștii din școlile implicate au interpretat fiecare câte o priceasnă, îmbrăcați fiind în frumoasele costume populare specifice zonei de proveniență. Toți participanții au primit diplome”.

Fiind și directoare a Festivalului de pricesne „Cântați Domnului cântare nouă”, Valentina Silaghi a precizat că nivelul evenimentului, devenit tradițional, este tot mai ridicat de la un an la altul: „Festivalul a devenit o tradiție a școlii noastre, un eveniment în care cei trei piloni ai comunității – școala, primăria și biserica – se reunesc pentru a aștepta oaspeți dragi: elevi de la școlile din întregul județ, coruri ale asociațiilor culturale și soliști vocali. An de an, calitatea festivalului a crescut, proporțional cu numărul participanților.

Mulțumim tuturor participanților și instituțiilor de la nivel local și județean care și-au adus contribuția la susținerea evenimentului nostru”.