Bihorul a fost transformat, în perioada 27 septembrie - 3 octombrie, într-un tărâm de basm, cu prilejul Festivalului Internațional de Povești „Once upon a time”.

Față de anul trecut, când organizatorii şi-au propus ca poveştile să ajungă la cât mai mulți copii și tineri, anul acesta, au urmărit să dea mai departe meșteșugul de a povesti în forme tradiționale, adaptate cerințelor actuale. În acest fel, poveștile din cadrul festivalului au ajuns la aproximativ 600 de copii și tineri din Oradea, Popești, Săcueni și Budoi, iar, prin intermediul celor cinci ateliere și cursuri, au ajuns la aproximativ 30 de profesioniști: cadre didactice, asistenți sociali și mediatori școlari. În rândul participanților la workshop-uri s-au numărat și două clase de elevi de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, profil pedagogic, specializarea educatori-învățători.

„Scopul acestor ateliere și cursuri a fost să plantăm câte un sâmbure din care să crească dorința de a folosi poveștile în cel mai necesar mod, fie că este vorba despre integrarea copiilor cu dizabilități, predarea limbii engleze, prevenirea adicțiilor, fie pentru predarea unei lecții la clasă, acestea fiind subiectele”, spune Georgeta Szabo, manager de proiect.

Atelierele au fost susținute de profesioniști din România și străinătate: Elo Fruzsina - povestitor, psiholog și terapeut prin povești din Ungaria, John Row - povestitor din Anglia, Bajzath Maria – pedagog prin povești, povestitoare și culegătoare renumită de povești populare din întreaga lume, autoare de cărți despre pedagogia prin povești, pedagog prin povești, povestitoare şi, nu în ultimul rând, de Szabó Enikő, din România,  terapeut prin basme și povestitoare.

În completarea festivalului, la Săcueni, la Liceul Teoretic „Petőfi Sándor”, s-a desfăşurat finala unui concurs de spus povești, care s-a lăsat cu 12 premii pentru 12 copii curajoși, dar și cu un concert de poveste al lui Dany Bain, povestitor și cântăreț american, cunoscut în rândul copiilor din Budapesta, îndrăgit și de cei din Oradea și Săcueni.

Festivalul Internațional de Povești „Once upon a time” a fost organizat în Bihor de către Asociația Cătunul Verde, ca parte din festivalul cu același nume din Sfântul Gheorghe, sub îndrumarea lui Szabó Enikő, de la asociația Tipe Tupa. Evenimentul s-a desfăşurat în parteneriat cu Centrul de Tineret Oradea din Cadrul Direcției Județene de Sport și Tineret Bihor, Asociația Serviciul Internațional de Salvare a Copiilor, Asociația Centrul Prietenia, Asociația Banca pentru Alimente Oradea, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor şi Sucursala Bihor a Colegiului Național al Asistenților Sociali România.

„Mulțumim tuturor voluntarilor pentru implicarea în organizarea acestui festival! Suntem recunoscători pentru sprijinul financiar oferit de companiile Qubiz Oradea și Cylex Oradea”, a menţionat Georgeta Szabo.