Asociaţia „Episcop Nicolae Popoviciu”, a cărui președinte este preotul paroh Nicolae Bura, şi Parohia Băiţa au organizat Ziua localităţii Băiţa, ediţia a V-a, şi întâlnirea fiilor satului, în Duminica Rusaliilor, 4 iunie, într-o zi înălţătoare pentru locuitorii acestei localităţi.

 

Pentru locuitorii de la poalele Munţilor Apuseni a fost o zi deosebită, care a  început la ora 10.00, cu Utrenia şi Sf. Liturghie în sobor la Biserica din Băiţa, cu Hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. Împreună cu preotul paroh Nicolae Bura au mai celebrat preoții Mircea Bursașiu, din Vașcău, Lazăr Merce, din Petrileni, Adrian Suciu, din Ștei, Ciprian Hulber, din Hotărel, și

Raul Botiș, din Nucet, într-o biserică unde alături de localnici s-au regăsit și mulți invitați. Evident, inițiativa preotului paroh Nicolae Bura, președintele Asociației „Episcop Nicolae Popoviciu”, de a (re)organiza acest eveniment s-a dovedit a fi una deosebit de inspirată. Amploarea acestuia a fost remarcabilă atât prin prezența numeroșilor oaspeți, cât mai ales prin sosirea de pe alte meleaguri a fiilor satului, printre care i-am remarcat pe Mara Aron, stabilită în Italia, la Udine; surorile (cu numele de familie Pelle) Daniela Pantea (Beiuș) și Geta Matei (Oradea), ambele cu familiile; frații Nicolae și Horia Bortoș, din Oradea, Dorel și Rodica Lazea, din Zalău, și Andrei Maniuc, din Oradea. La finalul slujbelor, preotul paroh i-a invitat pe toți credincioșii prezenți să ia parte la o agapă frățească, care s-a constituit într-o adevărată „masă a bucuriei” în curtea bisericii. Aici, cu toții s-au simțit ca la o adevărată sărbătoare, împărtășindu-și unii altora bucuria revederii și a comuniunii în Cristos care pe toți ne unește.„Bucuria deplină pe care o au credincioșii la Pogorârea Sfântului Duh a fost și bucuria Parohiei Băița care se bucură de un hram atât de înălțător și care a reușit să-i adune pe toți fiii duhovnicești sub bolta de har a bisericii localității noastre. Pot evidenția râvna bunilor credincioși care în duminici și sărbători vin să se împărtășească de la același duh sfânt care le poartă de grijă și care face ca viața acestora să fie una cu o trăire de pace și alese podoabe sufletești. Mulțumesc cotidianului CRIŞANA care și de această dată a fost aproape de bucuria sărbătorii noastre, reliefând cum nu se poate mai bine momentele de sărbătoare ale băițenilor, care se dovedesc deosebit de ospitalieri în toate împrejurările”, a transmis Nicolae Bura, preotul paroh al Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” Băița.