Echipajele de pompieri militari ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o gospodărie din comuna Vârciorog și pentru stingerea a trei incendii de vegetație uscată, unul dintre acestea, produs în Valea lui Mihai, afectând, prin fumul degajat, desfășurarea în bune condiții a circulației rutiere, periclitând astfel siguranța participanților la trafic.

În cursul nopții de marți spre miercuri, pompierii militari aleșdeni au acționat timp de peste trei ore pentru stingerea unui incendiu violent, care a cuprins un fânar din localitatea Șerghiș, comuna Vârciorog. Apelul, care sesiza producerea evenimentului, a fost primit în dispeceratul ISU la cinci minute după miezul nopții, moment în care la adresa indicată au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Aleșd, din care două de stingere și unul de paramedici, fiind alertat, totodată, și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vârciorog. La sosirea forțelor de intervenție, ardeau violent și generalizat peste 600 de baloți de fân și construcția în care erau depozitați, existând un risc ridicat de extindere a flăcărilor la alte trei construcții. Echipajele de pompieri au acționat pentru stingerea incendiului până în jurul orei 03.10, reușind să salveze o anexă, lipită de construcția incendiată, locuința, aflată în imediata proximitate și un adăpost de animale. După lichidarea incendiului, pompierii au acționat în continuare la fața locului, până în jurul orei 04.00, pentru căutarea eventualelor focare ascunse și pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului. În urma incendiului, au ars fânarul, construit pe o suprafață de circa 60 de metri pătrați și baloții de fân depozitați în interiorul acestuia. Din fericire, nu au existat persoane rănite. În după-amiaza zilei de marți, echipajele de pompieri militari ale Stației Aleșd, Detașamentului Salonta și Stației Valea lui Mihai au localizat și lichidat trei incendii produse la terenuri virane situate în localitățile Birtin, comuna Vadu Crișului, Salonta și Valea lui Mihai, suprafața totală afectată de arderea vegetației uscate fiind de aproximativ două hectare. Evenimentele menționate au fost provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea vegetației uscate.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte atât cetăţenilor, cât şi instituţiilor şi operatorilor economici obligativitatea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.  Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente: accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului; permis de lucru cu focul. Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. Conform prevederilor OUG nr. 195/2005, modificată şi aprobată prin Legea nr.265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri  „nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”. De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători.