Orădenii au posibilitatea ca, până la data de 1 decembrie, să se debaraseze gratuit de deșeurile vegetale (frunze, crengi), resturi care, odată cu venirea toamnei, se adună în jurul cvartalelor de locuit sau a caselor.

Primăria Oradea, în colaborare cu operatorul de salubrizare RER Vest, organizează în perioada 10 noiembrie - 1 decembrie o campanie de colectare a deșeurilor vegetale. 

„Pe lângă strângerea frunzelor de pe domeniul public de către echipajele RER Vest, orădenii care au contract de salubrizare cu operatorul delegat, dar și asociațiile de proprietari, pot scoate la limita de proprietate frunze și crengi adunate din curți și grădini. Pentru a evita răspândirea acestora pe carosabil sau trotuare, localnicii sunt rugați să le depoziteze în saci transparenți, iar în cazul crengilor, este de preferat să fie tăiate și legate, pentru a evita eventuale accidentări ale trecătorilor”, precizează Primăria Oradea.

Mașinile RER vor colecta de luni până vineri aceste deșeuri vegetale, în funcție de sectorul programat, începând cu arterele principale de circulație, inclusiv de pe aliniamentele stradale, scuaruri, spații publice care aparțin asociațiilor de proprietari și a persoanelor fizice din zona de case.

Municipalitatea le reaminteşte orădenilor că, în afara acestor campanii de curățenie, deșeurile vegetale precum frunze, crengi, iarbă cosită, rămurele, gard viu, plante de apartament sau grădină (fără semințe) se pot depozita, mărunțite, în pubela de culoare maro destinată deșeurilor biodegradabile. Aceste tipuri de deșeuri se pot duce și la cele două puncte de colectare separată de pe străzile Thurzo Sandor și Uzinelor, administrate tot de RER Vest.

 

Deșeurile vegetale, colectate pe 4 sectoare

În cadrul campaniei de curăţenie, orașul va fi împărțit în patru zone, iar orădenii sunt rugați să verifice perioada în care este programat cartierul în care locuiesc.

Sectorul 1 este delimitat de malul stâng Crișului Repede - Piața Emanuil Gojdu - Piața Cetății - Gheorghe Costa-Foru - Piața 22 Decembrie - Feldioarei - Făgărașului - Ceyrat - Universității - Ogorului - Calea Aradului (fiind cuprinse în sector cartierul Ioșia, Ioșia - case și cartierul Ioșia Nord). Deşeurile vegetale vor fi ridicate în zilele 10, 13, 14, 15 noiembrie.

Sectorul 2 este delimitat de malul stâng al Crișului Repede - Piața Emanuil Gojdu - Piața Cetății - Gheorghe Costa-Foru - Piața 22 Decembrie - Feldioarei - Făgărașului - Ceyrat - Universității - Ogorului (fiind cuprinse în sector cartierele: Nufărul I, Nufărul II, Velența, Dragoș Vodă și Tokai). Deşeurile vegetale vor fi ridicate în zilele 16, 17, 20, 21 noiembrie.

Sectorul 3 este delimitat de malul drept Crișului Repede - Bulevardul Decebal - str. Eroul Necunoscut - str. Lacul Roșu - str. Calea Bihorului (fiind cuprinse în sector cartierele Iorga și Podgoria). Deşeurile vegetale vor fi ridicate în zilele 22, 23, 24, 27 noiembrie.

Sectorul 4 este delimitat de malul drept al Crișului  Repede - Bulevardul Decebal - str. Eroul Necunoscut - str. Lacul Roșu - str. Calea Bihorului  (fiind cuprinse în sector cartierele Rogerius, Episcopia și Oncea). Deşeurile vegetale vor fi ridicate în zilele 28, 29, 30 noiembrie, 1 decembrie.