Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, s-a întâlnit ieri, 2 noiembrie, cu reprezentanții instituțiilor ce vor emite avize pentru primăriile din județ în cadrul proiectelor de introducere a rețelei de gaz pe fonduri europene.

La întâlnirea de lucru au participat reprezentanți ai Electrica, CFR, CNAIR, Apele Române, Agenția pentru Protecția Mediului, precum şi arhitectul șef al CJ Bihor, Vasile Bimbo, reprezentanți ai unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, proiectanți și reprezentanți ai rețelelor de distribuție de gaz. Scopul întâlnirii a fost eficientizarea și urgentarea procesului de întocmire a documentațiilor necesare pregătirii proiectelor care au termen limită de depunere data de 17 decembrie 2020.

„La întâlnire a fost prezent și directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiș, care se va ocupa de susținerea primăriilor în obținerea avizelor necesare în termen de o lună”, se precizează într-un comunicat al CJ Bihor. Administraţia judeţeană va sprijini primăriile să își depună proiecte pe axa de finanțare europeană 8.2 POIM, urmând să fie formate 4 nuclee regionale în scopul obținerii unor punctaje care să asigure finanțarea proiectelor. „Cele patru zone au fost alese în funcție de punctajele maxime pe care acestea le-ar putea întruni, având în vedere criteriile de acordare a finanțării. Un criteriu luat în calcul a fost numărul de gospodării active din perimetru (minimum 1.000 de gospodării, în timp ce punctajul maxim se acordă perimetrelor cu peste 3.000 de gospodării active). Un alt criteriu este ca peste 60% din locuitorii fiecărui perimetru să se racordeze la gaz”, menţionează CJ Bihor.

Prima zonă identificată este Zona Metropolitană Oradea, formată din Sânmartin, Nojorid, Oșorhei și Paleu. A doua zonă este compusă din localitățile Aleșd, Aștileu, Țețchea și Tileagd. Cea de-a treia arie este identificată în zona de Nord a județului, cuprinzând localitățile Săcuieni și Diosig, în timp ce ultimul areal se situează în zona Ștei - Beiuș, cuprinzând localitățile Rieni, Drăgănești, Pietroasa, Buntești, Lazuri de Beiuș, Tinca și Cociuba Mare. Cele două orașe ies din calcul având în vedere că municipiul Beiuș are autonomie geotermică, iar Ștei are deja un proiect în derulare de introducere a rețelei de gaz. Bugetul total al liniei de finanțare la nivel național este de 236 milioane de euro, urmând ca valoarea maximă pentru fiecare proiect să ajungă la suma de 25 milioane de euro.

„Introducerea rețelelor de gaz este primul pas pe care îl facem în vederea creșterii calității vieții locuitorilor județului Bihor. Anul viitor se preconizează o altă sesiune de depunere, cu o sumă de trei ori mai mare, dar eu aș insista ca primăriile din județ să facă un efort și să depună proiecte în această sesiune, pentru a putea avea ulterior prioritate, în cazul în care vor exista proiecte neeligibile. Având această oportunitate de a introduce gaz pe fonduri europene în cele patru zone, unde există șanse reale să fie finanțate din acest program, am luat decizia să ne implicăm în implementarea proiectelor. Consiliul Județean va acorda asistența tehnică, vom cofinanța documentațiile, vom fi proactivi, prin colaborarea între localități și Instituția Arhitectului Șef”, a declarat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.