La sfârșitul lunii mai, două dintre instituțiile de învățământ din Beiuș au organizat festivitățile de încheiere a anului școlar pentru clasele de liceu terminale.

Cu emoții în suflete și lacrimi în ochi, sute de absolvenți de la Colegiul Național ˝Samuil Vulcan˝ și Colegiul Tehnic ˝Ioan Ciordaș˝ și-au luat rămas bun de la profesori și colegii mai mici. Firește, emoțiile și bucuria absolvenților, dascălilor, părinților și rudelor elevilor de clasa a XII-a au fost mai mari ca altădată, asta deoarece, după doi ani de pandemie, tradiția festivităților de absolvire a putut fi reluată.

La Colegiul Național ˝Samuil Vulcan˝ și Colegiul Tehnic ˝Ioan Ciordaș˝, ceremoniile care au marcat absolvirea liceului de către promoția 2021-2022 au avut loc joi, 26 respectiv vineri, 27 mai, cele două festivități urmând tipicul tradițional, momentele de început succedându-se la fel ca în fiecare an, printre acestea regăsindu-se serviciul religios, cuvântările directorilor de școală, ale reprezentanților părinților și șefilor de promoție sau premierea absolvenților. La festivitatea de joi, 26 mai, de la Colegiul Național ˝Samuil Vulcan˝, au rostit alocuțiuni profesoara Mihaela Ilieș, directoarea școlii, părintele Zorel Zima, protopopul greco-catolic al Beiușului, Simona Petruș, președinta Consiliului Reprezentativ al Părinților, profesoara Cristina Dăngulea, șefa de promoție Ioana Balint și Iulia Popa, reprezentanta elevilor de clasa a XI-a. Absolvenții celei mai vechi instituții de învățământ tehnic din sud-estul Bihorului au ascultat vineri, 27 mai, vizibil emoționați, ultimul sunet de clopoțel. Alături de absolvenți, la festivitatea de la Colegiul Tehnic ˝Ioan Ciordaș˝ au luat parte ceilalți elevi, părinți, membri ai corpului profesoral și câțiva invitați de onoare, printre care Nicoleta Fărcuț, șefa Direcției economice din cadrul Primăriei municipiului Beiuș și părintele Marian-Vasile Popa, protopopul ortodox al Beiușului, Seghiștei și Șteiului, Adrian Todor, reprezentantul Asociației de Părinți și Adrian Ciorna, președintele Asociației ˝Bunul Samaritean˝.  În alocuțiunea sa, directoarea Claudia-Florina Cighir a subliniat importanța anilor de liceu în formarea fiecărei generații, cerându-le absolvenților să fie mândri de școala unde au învățat. Au urmat discursurile elevilor, și anume cuvântul șefei de promoție Carina-Gabriela Vîrci, precum și răspunsurile reprezentantelor claselor de-a XI-a, Carina Codoban și Ligia Zaha. Prezent la ceremonia de absolvire de la Colegiul Tehnic ˝Ioan Ciordaș˝, Adrian Ciorna, președintele Asociației ˝Bunul Samaritean˝, a anunțat că programul de burse de merit inițiat în 2010 și susținut de reprezentanții mai multor generații de absolvenți beiușeni va continua, urmând ca bursierii promoției 2021-2022, cât și cei de anul trecut, să fie recompensați în perioada imediat următoare.

Finalul ceremoniilor de absolvire a cursurilor liceale a avut de toate: de la intonarea tradiționalului „Gaudeamus igitur”, acordurile îndrăgitei melodii „Ani de liceu” și muzicalitatea ultimului sunet de clopoțel până la predarea „Cheii școlii”, schimbul de panglici dintre absolvenți și elevii de a XI-a sau lansarea obișnuitelor baloane către cerul unui nou început al vieții acestor tineri.