Asociația Caritas Eparhial Oradea și Asociația Caritas Catolica Oradea, în parteneriat cu Asociația Kiwanis Art Oradea, vor organiza evenimentul „Un milion de stele pentru Ucraina” în Oradea, Piața Ferdinand I, în fața Teatrului Regina Maria, luni 24 octombrie, între orele 17.30 – 19.00.

 

Evenimentul se va desfășura după următorul program: 17.30 - sosirea participanților; vizionarea expoziției de pictură realizată de pictor Iliana Romanchak și de copiii ucraineni; 17.45 - moment muzical susținut de Ansamblul Claselor de operă Facultatea de Arte, Universitatea din Oradea și Universitatea Creștină Partium Oradea; 18.15 – discursuri; 18.35 - rugăciune pentru pace în limba română, maghiară și ucraineană; 18.45 - moment muzical susținut de Angelina Ivancha; 19.00 - închiderea evenimentului și invitația de a lua acasă, toți participanții, câte o lumânare, semn al solidarității.

Evenimentul din acest an, cu tema „Războiul aduce sărăcie”, se organizează exact la opt luni de la începutul războiului în Ucraina (24 februarie 2022 – 24 octombrie 2022).

Acțiunea „Un milion de stele” este o iniţiativă Caritas ce se desfăşoară, în prezent, în mai multe ţări europene (Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg, Elveţia și România) și are drept scop oferirea de semne vizibile pentru o societate solidară şi o lume dreaptă, de luptă împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale şi constă în iluminarea locurilor şi clădirilor reprezentative din cât mai multe oraşe şi comunităţi cu ajutorul lumânărilor exterioare şi prin chemarea la solidaritate cu cei săraci, bolnavi sau marginalizaţi.

„Când în vecinătatea noastră are loc un război, când viețile vecinilor noștri se schimbă pentru totdeauna, nu putem să rămânem indiferenți. Și, poate, nu putem schimba lumea toată, dar putem să fim aproape de cei care trăiesc aici, în comunitatea noastră, prin acțiuni concrete. Pentru a ne manifesta solidaritatea cu toate victimele acestui război, cei mutilați, cei strămutați, cei despărțiți, cei chinuiți, disperați și singuri, dar care continuă cu demnitate să lupte pentru valorile în care cred, vă invităm să aprindem lumânările solidarității pentru a oferi un semn vizibil de conștientizare a situației acestora. Vă așteptăm cu drag!”, este mesajul părintelui Olimpiu Todorean, președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea.