Ultima duminică a lunii iulie a coincis, ca în ficare an, de altfel, pentru locuitorii comunei Criștioru de Jos cu întâlnirea la hotarul dintre Săliște de Vașcău și Poiana pentru a participa la manifestările organizate de Primăria și Consiliul Local Criștioru de Jos.

 

La acest sfârșit de săptămână în cadrul Zilelor comunei Criștioru de Jos Primăria și Consiliul Local Criștioru de Jos au organizat serbarea câmpenească „La Izvorul lui Horea” în cadrul căreia, pe durata a două zile, au avut loc mai multe activități menite să antreneze toate categoriile de vârstă. Astfel, sâmbătă, cei tineri, și nu numai, s-au confruntat la o competiție de fotbal, iar seara au participat la o discotecă în aer liber susținută de DJ Cosmin. La fotbal au participat patru echipe care în prima zi, după tragerea la sorți, au jucat în sistem eliminatoriu unde s-au înregistrat următoarele rezultate: Vașcău - Poiana 8-1; Leheceni - Săliște de Vașcău 10-2. Duminică a avut loc „marea finală” în care echipa Vașcău a învins campiona ediției trecute, Leheceni, cu scorul de 7-6, în urma loviturilor de pedeapsă, scorul în timpul regulamentar fiind de 3-3.

 

Momente solemne la troița lui Horea

Duminică la ora stabilită, 14.00, evenimentele au debutat la troița lui Horea, unde un sobor de preoți a săvârșit o slujbă de pomenire a Eroului național Horea, cel care a fost principalul conducător al Marii răscoale din anii 1784-1785. La invitația ing. Fănel Tulvan și Călin Tulvan, primarul, respectiv viceprimarul comunei Criștioru de Jos, și a consilierilor locali au dat curs invitației oameni din lumea politică, printre am remarcat prezența deputaților Gavrilă Ghilea și Bogdan Gheorghe; a consilierilor județeni Valentina Butișcă și Alin Peti; a primarului orașului Vașcău, Florin Porge; a viceprimarului orașului Ștei, Marius Cioară; a viceprimarului orașului Nucet, Daniel Lazea; a primarului comunei Câmpani, Raul Bocșe; a primarului comunei Rieni, Gheorghe Bota; a primarului comunei Cărpinet, Daniel Petru Curta, precum și oameni din mediul de afaceri. La troița ridicată în memoria lui Horea s-au depus coroane din partea Parlamentului României; a PNL Bihor; a PSD Bihor; precum și din partea primăriilor comunelor Criștioru de Jos, Cărpinet, Câmpani, Rieni, Lunca, dar și a Școlii Gimnaziale Săliște de Vașcău, precum și din partea Cultului Eroilor „Regina Maria” filiala Bihor.

 

Muzică, distracție, dar și surprize

Cei care au participat la evenimentele derulate cu ocazia Zilelor comunei Criștioru de Jos au avut parte de un program diversificat care a satisfăcut cele mai exigente gusturi, deoarece pe lângă programul anunțat inițial, primarul comunei, ing. Fănel Tulvan, a surprins asistența cu o paletă mult diversificată prin care a dorit, și a reușit, să aducă multă bucurie consătenilor, și nu numai. Astfel, un parc de distracție a fost pe gustul „prichindeilor”, dar și pe placul părinților care au simțit și trăit alături de ei clipe de adevărată relaxare. Pe scena din „poiană” a avut loc un spectacol de mare ținută, unde vocea inconfundabilă a lui Ionel Goina, un prezentator cu reale calități, a avut darul să capaciteze la cote maxime auditoriul. Și aici surprizele s-au ținut lanț, pe scenă urcând, față de programul zilei, mulți artiști care au adus multă căldură în sufletele participanților. Astfel, după ce Ansamblul „Stelele Bihorului” a deschis spectacolul, pe scenă, cu o voce caldă și o prezență scenică aparte, a urcat Simona Brișcan care a susținut un colaj de muzică de petrecere, în care tema abordată, iubirea, a fost pe placul doamnelor, care s-au simțit răsfățate la cote maxime. Vășcăuanca Emilia Borza Șugar a fost primită cu mult drag, ca și surorile Tomele, soții Roxana și Mihai Perian. La reușita acestui spectacol și-au mai dat concursul Adrian Ivancea, Romina Nemeș, Daniela Rada, Ansamblul „Aușana”, Luminița Tomuța Baba, Voichița Mihoc, Felicia Costin, Florica Zaha, Angela Rusu și plin de energie, ca de obicei, Claudiu Borza.

P.S. Printre participanții la aceste evenimente s-au regăsit și câțiva dintre locatarii Căminului de Bătrâni din Băița Sat (Nucet) însoțiți de preotul Nicolae Bura, președintele Asociației „Nicolae Popoviciu” care se ocupă de îngrijirea acestora. Un sincer bravo preotului paroh Nicolae Bura pentru inițiativa avută, una care a avut darul să aducă multă bucurie în sufletele acestor bunici care trăiesc în condiții de standard european în acest cămin.