Muzeul Învățătorului din Băița s-a bucurat, sâmbătă seara, de un număr mare de vizitatori care i-au trecut pragul în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate, marcat la nivel național pentru al doilea an consecutiv. Cu acest prilej a fost lansat site-ul https://povesteabaiteibh.ro/, dar și filmul documentar „Povestea Băiței”.

Muzeul Învățătorului din Băița a luat ființă în anul 2021, la inițiativa Asociației „înv. Bortoș Costea Maria”. Muzeul funcționează în clădirea vechii Școli Primare din Băița, imobil ridicat în anul 1890. Sâmbătă seara, prin grija Asociației „înv. Bortoș Costea Maria”, muzeul și-a deschis porțile pentru zeci de vizitatori sosiți chiar de la Oradea și localitățile învecinate. Aceștia au luat parte la un tur ghidat organizat de Nicolae Bortoș, președintele Asociației care administrează spațiul muzeal. Cu acest prilej, vizitatorii au putut admira patrimoniul generos care este adăpostit de acest muzeu: de la uniformă școlară, tăbliță de scris veche de peste 100 de ani, bănci, clopoțel, instrumente de scris, manuale școlare, alfabetar, socotitoare, ierbare, planșe școlare, jocuri etc. 

Totodată, în cadrul evenimentului de sâmbăta seara a fost lansat site-ul https://povesteabaiteibh.ro/, dar și filmul documentar „Povestea Băiței” - https://www.youtube.com/watch?v=JpcYa4UaEq0. În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Nicolae Bortoș, care a subliniat importanța istorică a vechiului orășel montan Băița, încă din cele mai vechi timpuri. „Băița înseamnă și altceva decât uraniu. Acest episod a fost unul de scurtă durată în istoria milenară a ce a însemnat de fapt comunitatea din Băița”, a precizat Nicolae Bortoș. Acesta a invitat pe cei interesați să acceseze site-ul https://povesteabaiteibh.ro/, care vine să împărtășească miraculoasa existență a acestui orășel montan din vechiul Imperiu Habsburgic. Istoria acestor locuri a fost și este înnobilată de prezența simbolică a împărătesei Maria Tereza, sub ale cărei auspicii s-a dezvoltat mica așezare montană cu pământuri aurifere - și nu doar aurifere.

În cadrul manifestării a vorbit și conf. univ. dr. Ramona Novicov, de la Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, care a fost consultată în ce privește realizarea documentarului video „Povestea Băiței. „Pentru mine este uimitor că în ultima vreme lucrurile frumoase se împlinesc. Am văzut foarte multe inițiative de recâștigare a memoriei. Dorința de a omagia locul în care te-ai născut și părinții care te-au modelat este mai mult decât admirabilă. Împreună cu cei din comunitatea din Băița, acest efort a reînviat o lume care nu aș fi crezut că mai există, o lume plină de eleganță, de respect pentru multiculturalitate”, a precizat Ramona Novicov.

Muzeograful Cristina Liana Pușcaș, președintele Asociației Cei 40 de Mucenici, a mulțumit întregii comunități băițene pentru implicarea în realizarea celor două proiecte, site-ul și documentarul video, proiecte care nu s-ar fi putut realiza fără contribuția oamenilor din Băița, care au transmis informații, fotografii, dar și poveștile știute de la strămoșii lor.

Documentarul video a fost realizat în cadrul unui parteneriat dintre Asociația Cei 40 de Mucenici și Asociația „înv. Bortoș Costea Maria”, și i-a avut consultanți pe: dr. Ramona Novicov, critic de artă, conf. univ. la Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură; dr. Cristina Liana Pușcaș, istoric; respectiv pe Nicolae Bortoș, președintele Asociației „înv. Bortoș Costea Maria”.

B.N.