A devenit o tradiție ca beiușenii să marcheze printr-o slujba ecumenică, găzduită de biserica greco-catolică „Sfinții Trei Ierarhi”, Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor (18-25 Ianuarie).

Anul acesta, ceremonia religioasă a avut loc duminică, 22 ianuarie, cu participarea parohului romano-catolic Anton  Jitaru-Szel, a pastorului Paul Aslam, reprezentantul Asociației Religioase Centrul Creștin Sfânta Treime și, firește, a mai multor preoți greco-catolici din Protopopiatul Beiuș, în frunte cu părintele protopop Zorel Zima, organizatorul evenimentului. În plus, parohul reformat Reman Elek-Ștefan, care nu a putut participa la serviciul religios de la biserica greco-catolică „Sfinții Trei Ierarhi”, i-a încredințat telefonic pe organizatori de comuniunea în rugăciune.

În cadrul Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor, credincioși de diverse confesiuni participă la manifestări religioase cu caracter ecumenic, prilej cu care aprofundează învățămintele ce se desprind din tema aleasă anual, cele din 2023 desfășurându-se sub genericul „Învățați să faceți binele, căutați judecata” (Isaia 1,17). Conform site-ului „Vatican News”, „tema Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor din 2023 a fost aleasă de un grup local convocat de Consiliul Bisericilor din Minnesota, în colaborare cu Departamentul pentru promovarea unității creștinilor, din Curia Romană. Grupul de pregătire a textelor și rugăciunilor pentru aceste zile de rugăciune este format din reprezentanți ai mai multor Biserici care au lucrat în prima linie pentru a înfrunta problematica rasială și integrarea popoarelor indigene”.

După oficierea serviciului divin, au rostit cuvinte de învățătură câțiva dintre clericii prezenți. Părintele Zorel Zima, protopopul greco-catolic de Beiuș, a subliniat actualitatea îndemnului transmis de prorocul Isaia și preluarea acestuia de către Iisus, care a confirmat că principala poruncă este cea a iubirii de Dumnezeu și de semeni. Pastorul Paul Aslam a subliniind importanța unității în rugăciune și în jurul unor planuri benefice semenilor noștri. Parohul romano-catolic Anton Jitaru-Szel a subliniat actualitatea temei din acest an, vorbind despre rasism, bullying și războaie ca manifestări ale urii față de semeni.

Manifestarea dedicată Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor a fost întregită prin cântecele religioase interpretate de Corul Asociației Avram Iancu Beiuș, căruia i s-au alăturat credincioșii prezenți și de tânăra Miriam Zima, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Samuil Vulcan”.

La final, părintele protopop Zorel Zima, organizatorul slujbei dedicate Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor, a subliniat caracterul ecumenic al evenimentului:

„Am participat astăzi împreună pentru a ne ruga, este un moment de ecumenicitate. Am celebrat, împreună cu confrații din diferite culte religioase, acea Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, rugăciune la care suntem invitați să participăm nu doar la nivelul centrelor eparhiale, ci inclusiv și în parohii.

Tema pentru acest an este din profetul Isaia: „Învățați să faceți binele, căutați judecata”, dreptatea lui Dumnezeu, am putea continua în spiritul traducerii acestei scripturi. Este o temă actuală, o temă care ne provoacă și astăzi așa cum a provocat comunitatea și cu opt secole înainte de nașterea lui Iisus Cristos”.