La Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea, în a treia zi a Sfintelor Paști, a avut loc un moment de rugăciune pentru medicul Ioan Pop de Popa, fiu al Bisericii Greco-Catolice. 

Slujba parastasului a fost oficiată de către Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, la evenimentul comemorativ fiind prezenți membri ai familiei regretatului medic.

Ioan Pop de Popa a fost cardiolog și specialist în chirurgie cardiovasculară. A efectuat prima operație pe cord deschis din România la 5 aprilie 1973, la Târgu-Mureș. A înființat Centrul Național de Boli Cardiovasculare Fundeni şi a pus, apoi, bazele unei rețele naționale de centre de chirurgie cardiovasculară în orașele universitare.

S-a născut la 6 octombrie 1927, în orașul de pe Crișul Repede, din părinții: Ioan, profesor de științe agricole, și Lucreția, casnică. La Oradea, în perioada 1934-1938, a urmat școala primară, apoi, Liceul Emanuel Gojdu (clasele I-II) (1938-1940). Între anii 1940-1944, familia sa s-a refugiat din Ardealul de Nord la Beiuș, unde a urmat clasele III-VII la Liceul „Samuil Vulcan”.

În cadrul Sfintei Liturghii de seară, înainte de celebrarea Slujbei Parastasului, Preasfințitul Părinte Virgil, cunoscându-l personal pe regretatul doctor, a amintit, printre altele, faptul că: „… acest om, dincolo de faptul că a fost un medic deosebit de bun, care a fundamentat chirurgia cardiovasculară în România, a fost de o disponibilitate și o dăruire extraordinară. Rămâne această cadență a pasului dânsului cu Mântuitorul, în drumul spre Emaus, în a face binele pentru aproapele. Și-a dedicat toată inteligența și tot ceea ce a primit de la Domnul în serviciul și în slujba celui aflat în suferință”.

Preasfințitul Virgil îl cunoștea încă din copilărie pe doctorul Ioan Pop de Popa de la Preasfințitul Alexandru Todea, care erau prieteni, și care se vizitau atât la Reghin cât și la Blaj.

Eugen IVUȚ