Sărbătoarea creștină „Izvorul Tămăduirii” aduce, an de an, în Parohia Ortodoxă Salonta I a Bisericii Ortodoxe cu hramul „Înălțarea Domnului” bucuria împlinirii tuturor binecuvântărilor din Săptămâna Luminată. „Hristos a Înviat! Dacă privim mai adânc în sufletul nostru, putem mărturisi că, în această perioadă, toate s-au umplut de Lumina Sfântă a Învierii Domnului”, ne-a declarat vineri, 13 aprilie, preotul paroh Nicolae Marian.

 

În fiecare an, în prima vineri după Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește „Izvorul Tămăduirii”. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor împlinită în Jertfa și Învierea Domnului Iisus Hristos. Numele de „Izvorul Tămăduirii” amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli și a tămăduit diferite răni și suferințe.

Pentru Biserica Ortodoxă cu hramul „Înălțarea Domnului” din Salonta, această mare sărbătoare, care încheie Săptămâna Luminată, reprezintă răspunsul plin de smerenie și dragoste al credincioșilor care, după ce au primit cu adevărat în suflet Lumina Învierii Domnului, rămân în harul lui Hristos și cred cu desăvârșire în minunile pe care Dumnezeu le săvârșește și astăzi în dreptul celor statornici în dreapta credință. „Dar adevărata vindecare pe care Dumnezeu o săvârșește în dreptul creștinului autentic este vindecarea sufletului. Abia apoi puterea lui Dumnezeu lucrează vindecare trupească sau de alte nevoi, ne-a spus preotul paroh Nicolae Marian. Și pentru a primi o astfel de vindecare trebuie să luăm seama la sufletele copiilor care sunt atât de plăcute și binecuvântate înaintea Sfintei Treimi. Trebuie să avem o inimă de copil, curată și credincioasă pentru a primi minunea Izvorului Tămăduirii”.

Biserica „Înălțarea Domnului” din Salonta iubește copiii, fapt dovedit și în Duminica Învierii Domnului când, alături de sutele de enoriași, zeci de copii din cadrul Centrului de zi multi­funcțional „Doris” al Asociației „Sfântul Ierarh Nicolae, Ocrotitorul Săracilor” din Salonta au mulțumit Bunului Dumnezeu printr-un spectacol de cântece și poezii susținut în fața altarului Bisericii. „Sunt doar o parte dintre cei peste 80 de copii înscriși în cadrul programelor gratuite ale Asociației „Sfântul Ierarh Nicolae, Ocrotitorul Săracilor”, ne-a declarat doamna Dorina Marian, președinta asociației caritabile din Salonta. Alături de soțul meu, preotul paroh Nicolae Marian, mulțumim tuturor salontanilor inimoși care ne-au ajutat să oferim în prima și a doua zi de Paști peste 500 de pachete-cadou cu dulciuri acestor copilași minunați din Salonta și Lugașu de Sus și să pregătim, în curtea Parohiei Salonta I, un praznic îmbelșugat, cu 2.500 ouă roșii și cozonaci, după slujba din Duminica Învierii. Dumnezeu să-i răsplătească cu sănătate sfântă pe angajații societății Inteva Products Salonta (director Mihai Cristea), precum și pe generoșii manageri salontani: Valeriu Vâlcan, Adrian Caciora, Eugen Bene, Ioan Bondar, Cristian Șoroș, Ioan Sala, Vasile Savin, Ioan Blăje, Florian Bonchiș, Vasile Crișan, Alex Milorad David, Adrian Laza, Alexandru Chiș, Adrian Leucuța, Octavian Cizmaș, Daniel Fărcuț, Dorin Buda, Ștefan Pap și, nu în ultimul rând, pe toți angajații firmelor care susțin permanent activitățile caritabile ale Parohiei Salonta I și ale Centrului de zi Doris”.

În Vinerea Sărbătorii „Izvorul Tămăduirii” au fost invitați să slujească la Salonta, la Slujba Sfântului Maslu din Biserica Ortodoxă cu hramul „Înălțarea Domnului”, părintele protopop Vasile Popa și preotul paroh secretar Călin Popa din cadrul Protopopiatului Tinca.

Remus PETRACHE, Sorin PETRACHE

Foto: Remus PETRACHE