În 2019, Anul omagial al satului românesc, Parohia Ortodoxă Subpiatră aniversează 20 de ani de la înființare. Fostă filie a Parohiei Hotar, Parohia Subpiatră și-a început activitatea la 24 ianuarie 1999, odată cu instalarea ca paroh a preotului Lucian Crișan.

„În semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra comunității creștine dreptmăritoare din satul Subpiatra, s-a înălțat un altar de vară, care a fost sfințit la 17 iunie a.c., la sărbătoarea hramului bisericii, Sfânta Treime. Altarul de vară, fiind ridicat pe locul unei foste biserici, este o punte de legătură cu generațiile trecutului, cu moșii și strămoșii care și-au plecat genunchii pe prispa bisericii din lemn, proslăvindu-L pe Dumnezeu. Între anii 1770 și 1998, pe locul unde s-a construit altarul de vară a existat o bisericuță din lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului, care, din rațiuni misionare, a fost translatată la Schitul Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din Poiana Florilor-Peștiș. Locul acesta, sfințit prin prezența acelei biserici și a rugăciunilor înălțate aici timp de 228 de ani, a fost reintrodus într-un circuit al sfintelor slujbe”, a menţionat preotul paroh Lucian Crişan.

Sfințirea Altarului de vară a fost precedată de Sfânta Liturghie, slujba de Te Deum și urmată de Taina Sfântului Maslu. Slujba a fost oficiată de către P.C. Preot Aurel Simion Goga, protopop al Protopopiatului Oradiei, Peștișului și Aleșdului, însoțit de un sobor de 12 preoți, în prezența autorităților locale, județene, centrale și a unui număr mare de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de copii și tineri ai parohiei, îmbrăcați în costume tradiționale. Cei prezenți au putut viziona în curtea bisericii o expoziție de fotografii cu numeroasele activități pastoral-misionare, administrativ-gospodărești, cultural-educaționale și social-filantropice ale Parohiei Subpiatră. Preotul paroh Lucian Crișan a acordat diplome de recunoștință reprezentanților autorităților locale și județene, sponsorilor, donatorilor și credincioșilor care s-au implicat în toate proiectele derulate în cei 20 de ani de activitate a Parohiei Subpiatră. În semn de prețuire pentru cei 20 de ani de slujire în Parohia Subpiatră, Primăria Comunei Țețchea a acordat preotului Lucian Crișan o diploma de recunoștință, iar Școala Hotar i-a acordat o diplomă pentru realizarea proiectelor cultural-educaționale comune. Credincioșii i-au oferit preotului Lucian Crișan, în semn de mulțumire, flori, cadouri și i-au cântat La mulți ani.

La final, toți cei prezenți au primit cărți de rugăciuni, iconițe cu Sfânta Treime și o imagine cu Altarul de vară, ca amintire a acestui eveniment.

.