În prima duminică după Praznicul Împărătesc al Bobotezei din anul 2021, la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea, credincioșii și preoții acestei sfinte biserici l-au primit în mijlocul lor pe Preasfințitul Sofronie Drincec - episcopul Oradiei.

O primire sobră, din cauza pandemiei, și una caldă, pentru că au venit mulți credincioși. PS Sofronie a mai fost oaspetele acestei Sfinte Biserici de ziua Hramului Bisericii, în urmă cu exact 40 zile. A venit iar, parcă să îndeplinească promisiunea făcută atunci, când, după Sfintele Slujbe, a hirotonisit Diacon pe tânărul Daniel Bota: „o să vin cât de curând să-l sfințesc ca preot, poate mai repede decât nici nu vă așteptați”, erau cuvintele Preasfințitului.

Iată, așadar, la soroc, cum a spus Sfinția Sa, a venit din nou, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, să ducă la bun sfârșit lucrarea rămasă, dar promisă.

Tânărul Daniel Bota, fiul părintelui vicar Vasile Bota - parohul locului, a fost sfințit preot pentru Biserica Sfântul Apostol Andrei, la frumoasa vârstă de 27 de ani. Prezentă la eveniment a fost și soția sa, Mălina, care, după rânduieli, devine preoteasă. Slujba de sfințire a fost una încărcată de emoții din partea tuturor, dar mai ales din partea preotului – tată, Vasile Bota.

După Sfintele Rugăciuni și rânduielile bisericești, PS Sofronie a avut un emoționant „Cuvânt de învățătură”, subliniind importanța și însemnătatea acestei prime duminici după Botezul Domnului de Prorocul și Apostolul Ioan.

Și Părintele Vasile Bota a rostit câteva sfaturi duhovnicești, îmbrăcate oarecum în cuvinte părintești, arătând că, de azi înainte, rolul lui Daniel e acela de: „stăruitor rugător către Dumnezeu, pentru toți credincioșii acestei Sfinte Biserici, unde, iată, de astăzi, a devenit păstor, să poarte în rugăciuni pe toți năpăstuiții, orfanii, văduvele, văduvii, copii și bătrâni și să nu uite niciodată că a crescut cu prescură, încă de copil, de la această Sfântă Biserică”.

Prezenți la eveniment au fost și cei doi bunici-preoți, precum și fratele părintelui Bota, care este preot în Spania, familiile și rudele apropiate ale părintelui sfințit.

Evenimentul s-a încheiat după ce tânăra preoteasă, Mălina, a dăruit un frumos buchet de flori albe PS Sofronie, iar parohul locului oferind o icoană pe sticlă cu Maica Sfântă.

La reușita acestui eveniment și-a adus aportul și corul mixt al Sfintei Biserici, condus de doamna dirijor Gyongyi Țurcan, de la Filamonica de Stat Oradea.

„Am dorit să aduc spre păstorire acestei Sfinte și frumoase Biserici, asemenea unei Catedrale, un suflu nou tineresc, cu speranța și încrederea că ce am săvârșit noi astăzi a fost voia Domnului”, a încheiat Preasfințitul Sofronie, care a binecuvântat pe toți enoriaşii prezenţi la eveniment.