Zilele trecute, la Vârtop, a avut loc un nou stagiu de pregătire pentru salvatorii montani și speologii din județ. Tematica generală a stagiului a fost exersarea tehnicilor de salvare pe timp de vară, în special evacuarea accidentatului pe targă, în amonte, prin sisteme de elevare, tiroliană și portaj.

În perioada 12-13 noiembrie, Serviciul Județean Salvamont – Salvaspeo Bihor al Consiliului Județean Bihor a organizat un nou stagiu de pregătire pentru salvatorii montani și speologii din județ. La eveniment au participat salvatori montani și salvatori speologi din cadrul Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor.

„Stagiul a avut loc în zona de activitate Vârtop, folosind infrastructura și logistica pusă la dispoziție în cadrul Centrului de pregătire pentru salvatori montani și al bazei Salvamont din Vârtop. Tematica generală a stagiului a fost exersarea tehnicilor de salvare pe timp de vară, în special evacuarea accidentatului pe targă, în amonte, prin sisteme de elevare, tiroliană și portaj”, au anunțat reprezentanții Salvamont Salvaspeo Bihor.

Potrivit acestora, programul a început sâmbătă, 12 noiembrie, dimineața, în Centrul de pregătire, cu prezentarea mai multor tipuri de tărgi aflate în dotarea serviciului și planificarea activităților, pentru o analiză cât mai realistă a avantajelor și dezavantajelor acestora, conform tematicii. După partea teoretică, salvatorii s-au deplasat în teren, unde au pus în practică tehnici specifice Salvamont și Salvaspeo de evacuare pe targă în plan vertical (perete), plan înclinat și plan orizontal. La partea medicală, s-au exersat diverse manevre de imobilizare, mobilizare și transfer, sub supravegherea medicilor din cadrul UPU SMURD  Bihor, prezenți, încă o dată, alături de Salvamont, în activitatea de pregătire continuă a salvatorilor. Odată cu lăsarea întunericului, salvatorii s-au întors la Centrul de pregătire, unde au susținut un examen scris privind gestionarea unei acțiuni de salvare, cu accent pe folosirea coordonatelor pentru localizarea accidentatului.

Duminică, 13 noiembrie, a avut loc un exercițiu de salvare a unui accidentat dintr-o vale cu canion, cu evacuare în amonte.

„După ce s-a dat alarma și culegerea informațiilor, o echipă de prim-răspuns s-a deplasat la locul accidentului, iar ceilalți salvatori s-au împarțit pe echipe și au pregătit atelierele de lucru. Traseul de evacuare a accidentatului pe targă a impus depășirea unor obstacole, precum săritori cu porțiuni de verticală, jgheaburi în plan înclinat, marmite, aglomerări de bolovani etc. După finalizarea evacuării, a avut loc ședința tehnică, în cadrul căreia s-a făcut analiza exercițiului și s-au tras concluziile.

„Aceste stagii se încadrează în programul de pregătire continuă a salvatorilor din cadrul SJSSBH al Consiliului Județean Bihor, în efortul continuu de a crește calitatea serviciului de salvare montană din județ”, au mai transmis salvatorii montani.