Până la începerea lucrărilor prevăzute în proiectul „Reabilitarea Muzeului Municipal din Beiuș”, iubitorii artei se mai pot bucura de o expoziție în egală măsură inedită și interesantă. Intitulată „Retrospectivă în culori”, expoziția al cărui vernisaj a avut loc pe 14 august, este prima personală a talentatului pictor basarabean Virgiliu Filipov.

 

Cu ocazia vernisajului expoziției personale Virgiliu Filipov, muzeograful Cristian-Remus Țoța a precizat că prezența creațiilor artistului plastic basarabean pe simezele beiușene a fost convenită încă de anul trecut, exprimându-și, totodată, bucuria „că expune aici, venind din celălalt capăt al orizontului etnic românesc”.

Pictorul Virgiliu Filipov a mulțumit celor de la Muzeul Municipal Beiuș pentru că i-au oferit șansa organizării primei expoziții personale, după care a prezentat operele aduse în fața publicului local. Expoziția „Retrospectivă în culori”, ce poate fi admirată, timp de o lună, la Muzeul Municipal Beiuș, este compusă din tablouri, majoritatea de dimensiuni mici și medii, realizate în perioade diferite, începând cu anii ’90 și executate cu tehnici diverse: acuarelă, ulei, ulei și acril sau numai acril.

Absolvent al Facultății de Arte Plastice și Design din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Virgiliu Filipov a obținut, în 2020, premiul II la concursul studențesc „Arta și mitopoetica Orașului”, organizat sub egida Departamentului de Cultură al Municipiului Chișinău și a Muzeului de Istorie al orașului Chișinău, în parteneriat cu Comitetul Național ICOM Moldova și Agenția pentru Dezvoltare Economică, Socială și Culturală „Paragon” (orașul Bender). 

În ultimii ani, Virgiliu Filipov a devenit un nume cu rezonanță în peisajul artelor plastice din Republica Moldova, lucrări ale pictorului basarabean regăsindu-se în mai multe colecții particulare din Republica Moldova, România și SUA.