Asociația Țara de Piatră organizează sâmbătă, 21 mai, începând cu ora 10.00, a doua plimbare cu bicicleta pe Platoul Carstic Vașcău. La evenimentul-pilot din 30 aprilie au admirat din șei frumusețile Munților Codru Moma circa 70 de persoane.

 Plecarea va avea loc din satul Colești, din parcarea restaurantului Muma Codrului. Participanţii vor coborî spre satul Câmp și se vor opri timp de cinci minute la Estavela, unde vor povesti despre acest fenomen carstic rar întâlnit. Detalii vor afla la fața locului.

În continuare traseul va străbate pășunea numită ,,Câmpeneasa” iar după circa trei kilometri va atinge peștera cu același nume.

Aşa cum transmit organizatorii, peștera Câmpeneasa este probabil cel mai frumos obiectiv turistic din Platoul Carstic Vașcău unic în România prin cascada de circa 40 metri de la intrare, cea mai mare cădere subterană de apă din țara noastră.

De aici, participanţii o vor lua încet spre Tăul lui Ghib şi apoi vor urca pentru a trece pe la Peștera Șura de Piatră, un fenomen carstic interesant reprezentat printr-un tunel prin stânca de calcar care parcă te duce într-o altă lume. Va urma cătunul Merișor, cel mai înalt punct al traseului.

În coborâre, la drumul care leagă satul Câmp de Câmp Moți, se vor împărți în două grupuri: cei care se vor întoarce la Colești pentru odihnă și cei care tânjesc după mai multă adrenalină.

De aici începe partea a doua a călătoriei, pe un traseu de dificultate mai mare. Cei care aleg să îl străbată vor pedala împreună până sus pe Vârful Ronțar (918 metri) după care vor lua la vale circa şase kilometri, pe Lungu Dealului, pe cărări prin păduri și pășuni cu peisaje și pante care se vor lăsa în mod cert cu descărcări de adrenalină în tot corpul.

Odată finalizat traseul, participanţii se vor reuni la Coleşti, unde organizatorii promit un grătar încis şi plăcinte pe lespede.