Odată cu publicarea Hotărârii nr. 20 din 4 august a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, purtarea măștii a devenit obligatorie în spațiile publice deschise, piețe, piețe agro-alimentare, târguri și expoziții, stații și peroane ale mijloacelor de transport în comun, zone de așteptare la obiective turistice, serbări publice sau pelerinaje, exceptați fiind numai copiii cu vârste sub cinci ani.

Intrată în vigoare chiar din 5 august, hotărârea a fost mediatizată și de autoritățile locale beiușene, aceasta fiind publicată pe site-ul Primăriei și afișată în mai multe locuri din urbe.

Primarul Petru Mlendea-Căluș declara că, în contextul înmulțirii cazurilor de Covid-19, autoritățile locale au trecut la acțiuni concrete de combatere a răspândirii virusului: „Am ținut legătura cu cei de la Direcția de Sănătate Publică. În locurile unde am avut cazuri pozitive am făcut, pe cheltuiala noastră, a Primăriei, dezinfecțiile de rigoare, de asemenea și în cartierul Aurel Vlaicu, în scările unde am avut două cazuri de Covid; am început cu acelea și am extins în tot cartierul. Acțiunea aceasta continuă și în celelalte cartiere din oraș și, bineînțeles, și la familiile care au avut cazuri pozitive și au solicitat dezinfecție. Vom continua, inclusiv pe străzi, în parcuri, să facem această acțiune și să popularizăm hotărâre de a purta masca.”

Cât privește funcționarea Primăriei Municipiului Beiuș, programul cu publicul a fost restricționat, după modelul aplicat în perioada stării de urgență, acesta desfășurându-se numai în intervalul orar 10-12. Alte detalii ne-a oferit interlocutorul nostru:

„La nivel de Primărie, menținem aceleași restricții. Actele sunt depuse jos, la intrarea în Primărie, în acel spațiu de la intrarea în Sala Mare, unde sunt chemați angajații pentru a le prelua. Cetățenii își lasă numerele de telefon și, în momentul când actele solicitate sunt finalizate, sunt anunțați pentru a veni să și le ridice.”

Sunt și situații care provoacă îngrijorarea edilului, acesta reclamând faptul că nu toți proprietarii de localuri respectă prevederile legale:

„Situația mai critică, la noi, de ce să nu recunoaștem, este în Piața agroalimentară, în zona Aleii Moților și pe câteva terase mai de mâna a doua, ca să nu spun altfel. Am făcut o plimbare cu oameni de la Primărie și poliție – și am constatat că, în general, localurile mai selecte respectă distanțarea, dar, în schimb, pe Aleea Moților – i-am mai atenționat și noi – sunt în stare să stea unul în brațele celuilalt.”

Un alt motiv de îngrijorare ține de reluarea școlii, primarul Mlendea-Căluș considerând că, în acest moment, nu pot fi asigurate condițiile pentru revenirea elevilor la școală:

„Îngrijorarea mea pornește de la faptul că, în perioada următoare, din câte am observat, se transferă responsabilitatea deschiderii creșelor, grădinițelor și școlilor către administrația locală. Imaginați-vă că în 15 septembrie, la zece mii de locuitori, vin în Beiuș patru mii de elevi! Normal că sunt organisme sănătoase, dar vin din diferite medii, asimptomatici mai toți, cu posibilități de transmitere, pentru că, uitându-ne la comunele din jur, de unde avem elevi, mai peste tot există cazuri! Sunt multe de care sunt convins că nu se știe!

Au venit conducători de instituții la mine cerând să la dublez spațiile, peste noapte, până la deschiderea grădiniței sau a școlii! Trebuie să fii un pic irațional! Le-am făcut o adresă scrisă tuturor directorilor de școli și de grădinițe, solicitându-le ca, în perioada imediat următoare, să dezbată aceste probleme în consiliile de administrație și să vină cu propuneri concrete de organizare a programului. Vom vedea, în momentul respectiv, care va fi situația la nivel de municipiu și în care dintre categoriile date de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență ne vom încadra. Astăzi, din păcate, dacă ar începe școala, am fi obligați să desfășurăm cursurile online! Vom vedea care este situația în preajma începerii școlii și, de comun acord cu toți factorii implicați, vom lua o decizie. Sunt convins că vor mai apărea și alte reglementări la nivel județean și că vor fi transmise către autoritățile locale.”