Săptămâna trecută, în Centrul Cultural „Kovács Máté” din Hajduszoboszló, a avut loc deschiderea expoziţiei „Fără frontiere”, a artistului fotograf Ovi D. Pop. Pozele expuse scot în evidenţă cele mai frumoase locuri din Vadu Crişului şi din oraşul Hajduszoboszló.

 

Colaborarea între oraşul Hajduszoboszló din Ungaria şi comuna bihoreană Vadu Crişului datează de peste 15 ani. A început cu depunerea unui proiect transfrontalier în 2007, în urma căruia, la Vadu Crişului, în locul primăriei vechi, s-a înălţat un incubator de afaceri pe turism, iar în oraşul din Ungaria, lângă intrarea în ştrand, un centru de informaţii turistice. Legătura este vie şi astăzi. În luna ianuarie a acestui an, în cadrul programului  Interreg RO-HU, s-au depus şi se aşteaptă rezultatul pentru două proiecte comune, prin care în comuna de pe valea Crişului Repede se va construi un parc fotovoltaic şi se va dota un centru de recuperare medicală la etajul dispensarului medical uman.

Vineri după-masă, la deschiderea evenimentului din Ungaria, în Centrul Cultural „Kovács Máté”, cei prezenţi au fost salutaţi de către Berényiné Szilaj Ilona, fosta directoare a instituţiei, apoi a fost invitat la microfon Hasas Ioan, viceprimarul comunei Vadu Crişului, care a transmis salutul locuitorilor comunei Vadu Crişului, atât în limba română, cât şi în limba maghiară. „Vadu Crişului, dar şi Hajduszoboszlo, se situează la 63 km de graniţă, iar în domeniul turistic se completează reciproc. În localitatea bihoreană este renumit în primul rând defileul Crişului Repede, cu cascada şi peştera de la Vadu Crişului, traseele turistice, ceramica albă, posibilităţile de rafting şi via ferrata, precum şi monumentele istorice din comună; pe când oraşul Hajduszoboszlo este cea mai mare staţiune balneară a Europei. Toate acestea au contribuit la încheierea şi depunerea mai multor proiecte comune, această colaborare primind şi un statut oficial în data de 2 septembrie 2022, prin semnarea acordului de înfrăţire a celor două localităţi.

Pornind de la aceste premize istorice şi relaţiile umane, a rezultat în ziua de astăzi acest proiect, care poartă titlul de „Fără Frontiere”, proiect în care este partener şi o altă localitate înfrăţită cu Hajduszoboszló, oraşul Târnăveni.

Comuna Vadu Crişului se prezintă astăzi prin expoziţia artistului fotograf Ovi D. Pop. Gândul sculptorului este imortalizat într-o sculptură, pictorul îl exprimă prin pânza pictată, eternul Creator ne oferă cele mai maiestuoase gânduri ale sale în frumusețile și comorile naturii. Ovi D. Pop, prin fotografiile expuse, a surprins câte un moment din aceste gânduri. Sper că aceste clipe surprinse să vă determine să veniți să  vedeţi toate aceste frumuseţi în direct, cu ochii dumneavoastră. Va invit să vizitaţi localitatea Vadu Crişului și împrejurimile sale, fiți curioşi de istoria, de prezentul şi de viitorul comunei noastre”, a spus, printre altele, viceprimarul Ioan Hasas.

În fotografiile expuse la Hajduszoboszló apar, printre altele, defileul, cascada, peştera, Casa Zmeului, via ferrata, turişti la rafting etc., fotografii făcute cu drona sau chiar din avion. În final, Ovi D. Pop a mulţumit tuturor pentru posibilitatea de a expune la Hajduszoboszló. La sfârşitul evenimentului, tinerii din formaţia Kökényes au prezentat un recital de cântece populare din zona Târnăveni. În sala de spectacol, solista de muzică populară Bárdos Ildikó, acompaniată la vioară de soţul ei şi de membrii ansamblului de dansuri populare din Târnăveni, a prezentat un spectacol de excepţie, spre bucuria auditoriului.

Expoziţia se va muta la Vadu Crişului şi va putea fi vizitată cu ocazia Târgului de la Vama Sării, în perioada 29 - 30 iunie.