În sala de şedinţe a Consiliului Local Vadu Crişului s-a semnat marţi, 4 iunie, contractul de execuţie a lucrărilor de reabilitare în vederea eficientizării energetice a Colegiului Tehnic Nr. 1 Vadu Crişului - Corp C2.

Astfel,  primul liceu din mediul rural din România cu aproape 900 de elevi continuă drumul dezvoltării şi asteaptă elevii din zonă.

După finalizarea, anul trecut, a proiectului „Achiziţie cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informației de tipul tabletelor școlare, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu on-line, în comuna Vadu Crișului, județul Bihor”, prin care elevii şi profesorii de la Colegiul Tehnic nr.1 din Vadu Crişului au fost dotaţi cu echipamente de tip laptop, table inteligente, camera web, ecrane de proiecţie şi routere wifi pentru asigurarea necesarului de internet (valoarea totala eligibila a proiectului: 1.809.286,36 lei), în urma câştigării unui nou proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile de către primăria locală în cadrul „Programului privind creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice” (finanţat de către Administrația Fondului pentru Mediu), marţi, 4 iunie, la ora 10.00, în sala de şedinţe a Consiliului Local, s-a semnat contractul de lucrări. Contractul pentru proiectul „Reabilitare în vederea eficientizării energetice a Colegiului Tehnic Nr. 1 Vadu Crişului - Corp C2” a fost semnat de către primarul Dorel Cosma şi de către Adrian Popa, administratorul firmei executante, AD West Construct. 

În cadrul proiectului se vor executa termoizolaţii, finisaje exterioare şi interioare, amenajări exterioare, încălzire interioară, având un impact pozitiv asupra creşterii eficienţei energetice a clădirii publice şi îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea consumului anual de energie primară și promovarea utilizării surselor regenerabile de energie. Contractul, în sumă de 2.021.187,46 lei, la care se adauga TVA, impune un termen de realizare a lucrărilor de 24 de luni.

De menţionat că, anul trecut, Primăria comunei Vadu Crişului a depus spre finanţare  proiectul cu titlul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a Colegiului Tehnic Nr. 1 Vadu Crişului”. În urma evaluarii, proiectul a fost selectat pentru finanţare, iar în cursul verii trecute a fost semnat, cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, contractul de finanţare. Valoarea totală a Contractului de finanțare este de 1.166.270,69 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR este în cuantum de 980.059,40 lei, valoarea TVA eligibil aferentă este de 186.211,29 lei, iar valoarea sumelor neeligibile este de 0,00 lei. În urma acestui proiect, pe lângă echipamente IT, toate sălile de clasă ale Colegiului Tehnic Vadu Crişului vor fi dotate cu catedre pentru profesori, set de bănci şi scaune pentru elevi, cuiere, dulapuri individuale pentru elevi, dulapuri depozitare materiale didactice. Laboratorul de biologie, în afară de mobilier, va fi dotat, printre altele, cu lupe, microscoape, balanţe, diferite modele (schelet cu muşchi şi ligament, genunchi, craniu etc.); laboratorul de ştiinţe cu laptop, cameră videoconferinţă, imprimantă, scanner etc.; sala de sport cu bancă de gimnastică, trambulină semi-elastică, mingi, gantere, coardă de sărit etc.