Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Băile Felix, stațiune de interes național din România, se află în proces de renovare. Aici este în desfășurare un proiect european de peste 14,4 milioane de lei, care va schimba total aspectul zonei.

Încremenită în trecut, cu zeci de vestigii care amintesc de vacanțele oamenilor muncii din comunism, stațiunea Băile Felix va căpăta încetul cu încetul o nouă strălucire. Turiștii care vin în această perioadă în stațiune sunt întâmpinați de dughene și tarabe de toate felurile, de alei şi străzi sparte, de imobile lăsate în paragină, câini vagabonzi, până și chioșcuri Loto Prono mai străjuiesc aleile. Toate acestea vor dispărea până anul viitor datorită banilor europeni și primarului comunei Sânmartin, Cristian Laza, care poate fi des văzut pe șantier. Laza este social-democrat, iar pentru partidul din care face parte, modernizarea Oradiei pe bani europeni a creat multă presiune. Tocmai de aceea, modernizarea Băilor Felix a fost și o carte politică pe care au încercat să o joace cât mai bine, pentru a arăta că și „altundeva” și cu „altcineva”, se poate.

Lucrurile în ceea ce privește proiectul nu au mers însă ca la carte. Semnat în 2017, și finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, proiectul „Dezvoltarea Infrastructurii Stațiunii Băile Felix - Lotusul Turismului Românesc” are o valoare de 14,42 milioane de lei, din care aproape 11 milioane bani europeni. Lucrările au început în 2019 și presupun repararea și modernizarea celor două artere de circulație, amenajarea unei parcări cu 150 de locuri, a spațiilor verzi, trotuarelor, promenadei și a unei piste de biciclete. În plus, sunt amenajate 3 totemuri info-turist, 123 de bănci, 15 pergole, o fântână arteziană în centrul stațiunii plus 3 fântâni arteziene pe promenadă, 17 rasteluri pentru biciclete, 15 puncte de acces wi-fi și infrastructura informatică necesară pentru supravegherea zonei cu camere video.

Conform proiectului de reamenajare şi reabilitare, lucrările ar fi trebuit să se finalizeze în 23 octombrie 2020.  

Fără chioșcuri și dughene

Infrastructura nu este însă singurul lucru care trebuie modernizat. „Cea mai mare parte din lucrări se vor finaliza până pe 15 iunie. Pavajele sunt deja finalizate în proporție de 80-90%. Nu ne vom apuca de chioșcuri și tarabe și amenajarea centrului, pentru că este deja mare deranj cu lucrările care sunt în desfășurare. În septembrie însă lucrurile se vor schimba. Reabilităm Casa de cultură, expropriem chioșcurile și întubăm pârâul care trece prin stațiune. Cu proprietarii de la tarabe m-am înțeles deja. Am stabilit să rămânem așa până în toamnă să își golească stocurile. Sper să finalizăm tot până la sfârșitul anului”, a spus primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.

În ceea ce privește cauzele care au dus la extinderea termenului de finalizare, primarul recunoaște că are o parte din vină pentru modul în care a decurs comunicarea cu firma bucureșteană, dar adaugă că lucrarea este una foarte complexă.

„A trebuit să facem două licitații, pentru proiectare și execuție, cu condiții destul de restrictive. Am avut de reabilitat 5 rețele subterane de 2,7 km, care nu au mai fost reparate din anii 70. De când firma din București a dat lucrarea sub antrepriză unei companii din județ, lucrurile s-au schimbat foarte mult în bine. Sunt mulțumit de cum se muncește acum pe șantier”, povestește Laza, care recunoaște că au fost făcute câteva modificări, nu foarte mari față de planul inițial: „am vrut să punem piatră cubică, dar apoi, după ce am văzut că în România nu găseam ce ne trebuie, am decis să punem dale și arată foarte bine și așa”.

Băile Felix a fost declarată stațiune de interes național și internațional, parte a comunei Sânmartin, și se află la 6 km de Oradea și la 20 km de Vama Borș. Aflată în câmpia Crișurilor la o altitudine de aproximativ 150 m, stațiunea are un climat continental moderat de șes, cu ierni blânde și veri temperate, cu influență mediteraneană, ideală pentru turism balnear. La dispoziția turiștilor întreg anul, stațiunea oferă condiții de relaxare, vacanță, odihnă și recuperare. Sunt numeroase hoteluri și pensiuni în Băile Felix, care dispun de baze de tratament cu băi termale, ștranduri și aqua park-uri.