Consiliul Local a aprobat miercuri, 31 iulie, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru realizarea parcării subterane şi a parcului din zona Onisifor Ghibu. De asemenea, a fost aprobată procedura de expropriere a 2.180 mp de teren și a edificatelor (terasa - bar și gard) proprietate privată în vederea realizării obiectivului de investiții „Regenerare Urbană - Cartier Nufărul 1”.

„Acesta este unul din cartierele în care s-a investit cel mai puțin în ultimii 10 - 15 ani. Având în vedere că în această vară se vor încheia lucrările la proiectul Geotermal - Nufărul 1, urmează să demarăm procedura pentru partea de regenerare urbană. În principal, am mers pe achiziționarea terenurilor/construcțiilor, uzând de expropriere doar acolo unde au fost construcții ușoare, realizate pe terenuri proprietatea municipiului sau a statului. Ceea ce e important este că toată suprafața necesară pentru regenerarea urbană este a municipiului și că astfel putem merge mai departe”, a explicat primarul Florin Birta în cadrul conferinței de presă care a precedat şedinţa Consiliului Local. În total, suma cheltuită de municipalitate ăentru achiziţia de proprietăţi şi exproprieri necesare pentru proiectul de regenerare urbană din cartierul Nufărul 1 se ridică la aproximativ 1,65 milioane euro.

Florin Birta a precizat că rețeaua de termoficare a fost realizată în totalitate, odată cu implementarea proiectului Geotermal Nufărul 1. În prezent, Compania de Apă lucrează la reabilitarea rețelelor deteriorate de apă şi canalizare din cartier, astfel încât toată partea de subteran să fie rezolvată înainte de demararea proiectului de regenerare urbană.

Primarul a mai menţionat că pentru regenerarea urbană a cartierului Nufărul 1, până în prezent au fost depuse trei cereri de finanțare, în valoare de 45 milioane euro, acestea referindu-se la spații verzi, trotuare, piste de biciclete, locuri de joacă, drumuri și parcări.

 

Parcare subterană în zona Onisifor Ghibu

În şedinţa de miercuri a CL Oradea, aleşii au avizat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru realizarea parcării subterane şi a parcului din zona Onisifor Ghibu.

Parcarea subterană Onisifor Ghibu va fi construită sub actualul parc din zona Ghibu și sub o parte din curtea școlii Onisifor Ghibu, iar zona de deasupra parcării va fi un parc cu terenuri de joacă pentru copii și cu zone verzi.

Valoarea totală a investiției parcării este de aproximativ 225 milioane lei, iar termenul de execuție este de 24 de luni.

„Toate SF-urile aprobate în ultima perioadă trebuie să cuprindă acei indici–rezerve de implementare de 25% și o marjă de buget care se ridică la vreo 48% din valoarea investițiilor. Practic, scăzând acele rezerve de implementare care vor dispărea de la faza de proiect tehnic, estimăm valoarea investiției undeva la 28 milioane de euro. După aprobarea indicatorilor, vom depune spre finanțare și această parcare, ceea ce înseamnă că partea de parc, zona de deasupra parcării, dar și dotările interioare din parcare vor fi finanțate din fonduri europene. Astfel, din cei 28 de milioane de euro, 4,5 vor fi finanțări europene”, a precizat primarul Florin Birta. Finanţarea pentru realizarea parcării subterane va fi asigurată din bugetul local. El a dat asigurări locuitorilor din blocurile din vecinătatea viitoarei parcări că imobilele lor nu vor avea de suferit din punct de vedere al structurii în timpul lucrărilor de excavaţie, având în vedere distanţa dintre blocuri şi parcare, cât şi experienţa avută la realizarea parcării subterane din Piaţa Independenţei, din imediata apropiere a Palatului Vulturul Negru. 

Începerea lucrărilor de execuție, atât la partea de regenerare urbană, cât și la parcare este estimată undeva pe primăvara anului viitor. Procedurile de licitație vor fi demarate în cursul acestui an.

„Când tot acest proiect va fi implementat, cu spații verzi, locuri de joacă, parcări, cartierul Nufărul 1 va fi un model de regenerare urbană în România și cred că va fi unul dintre cele mai frumoase cartiere din țară”, a spus primarul Florin Birta.