O reţetă de tocană „socialistă" cu carne de porc din conservă este propusă de maestrul bucătar Mircea Groza, după modelul preparatelor gătite în vremurile de restricţii alimentare din perioada comunistă.

 

Mircea Groza preciza, duminica trecută, într-o postare pe contul personal de Facebook, că în timpul restricţiilor alimentare din perioada comunistă, românii s-au adaptat lipsei cărnii din magazine şi astfel au apărut reţete inedite, precum sarmalele cu salam sau tocăniţa cu carne de porc sau vită, din conservă.

„Era criză de carne proaspătă, nu erau măcelării la sate, cu unele excepţii. Era şi un banc în vremea respectivă: la sectorul «carne» din Alimentara, un client întreabă «Ce aveţi?», vânzătoarea răspunde «Ce se vede». «Bine, atunci vreau un kilogram de cârlige»", rememorează Mircea Groza vremurile respective.

În aceste condiţii, au apărut reţete inedite, printre care şi tocana cu carne din conservă, refăcută de bucătar cu ingrediente din zilele noastre.

„Bunica făcea şi tocană cu conservă din carne de porc în suc propriu. Am refăcut şi eu de câteva ori reţeta, este chiar bună! Faci o tocană simplă de cartofi cu ceapă şi ardei gras tăiate mărunt. Am folosit untură de raţă şi supă de carne pentru a prepara această tocană. După gustul dumneavoastră, puteţi pune şi frunze de dafin, cimbru, boia dulce sau iute şi, neapărat, piper. După ce au fiert cartofii am pus, ca şi bunica, puţin usturoi zdrobit şi un pahar de suc de roşii, 'zamă hiartă die porodici'. Între timp, am desfăcut conserva şi am tăiat carnea în cuburi potrivite, pe care le-am adăugat la tocană. Am amestecat cu grijă şi am mai fiert puţin mâncarea. Se pune tot conţinutul conservei, inclusiv gelatina şi grăsimea. Căutaţi în magazine conserve cu conţinut de carne peste 90 la sută şi fără aditivi/ conservanţi/ coloranţi. Merită să faceţi această reţetă măcar o dată", precizează maestrul bucătar din Zalău.

Acesta aminteşte şi alte reţete din perioada respectivă, precum parizer pane, sandvişurile de la petreceri sau sarmalele cu salam.

Mircea Groza este un bucătar pasionat de bucătăria tradiţională din Ardeal, el publicând numeroase reţete pe contul său de Facebook. Unele dintre ele au fost reunite în volumul „Supe, zămuri şi năcreli", apărut în 2023.