O nouă entitate puternică a decis să întindă o mână de ajutor reabilitării Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin. Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva a oferit o sponsorizare cu 42 de metri cubi de cherestea, în valoare de 31.500 de lei. În urmă cu trei săptămâni o firmă din Sighișoara a donat țiglă în valoare de 23.000 de lei.

 

Prin Hotărârea nr. 13 din 23 octombrie a Consiliului de Administrație al RNP Romsilva, s-a aprobat sponsorizarea cu 42 mc cherestea, în valoare de 31.500 lei, pentru refacerea acoperișului Casei Memoriale Iuliu Maniu din satul Bădăcin. Cererea Filialei Sălaj a Fundației Corneliu Coposu a fost înaintată la RNP Romsilva de Direcția Silvică Cluj, prin directorul acesteia, ing. Dorel Oros. Șimleuan la origine, ing. Oros a declarat că este fericit că a putut să susțină campania de reabilitare a Casei din Bădăcin.

„Eu sunt cel mai fericit că am reușit să ajutăm la salvarea Casei Iuliu Maniu. Pentru mine era o datorie. Sunt convins că din ceruri am primit o mângâiere pe creștet. Aveam nevoie!”, a spus Dorel Oros.

Potrivit acestuia, Maniu și Corneliu Cposu sunt repere morale greu de egalat și este trist că, la 28 de ani de la revoluție, mulţi români, inclusiv cei care ocupă vremelnic funcţii de conducere, nu știu să respecte personalitățile care ne-au marcat istoria.

„Pentru mine, Iuliu Maniu și Corneliu Coposu reprezintă niște repere umane, morale, de demnitate, greu de egalat. Pe peretele biroului meu din Cluj este la loc de cinste portretul lui Corneliu Coposu. Am respirat, de multe ori, aerul aceleiași încăperi și pentru mine asta reprezintă o mare onoare. Este trist că suntem la 28 de ani de la revoluție şi încă nu știm cum să ne respectăm marile personalități care au marcat istoria noastră. (...) Pentru mine, posibilitatea de a putea face această sponsorizare este o mare bucurie, și nu numai pentru mine, ci pentru întregul colectiv al Direcției. Prin acest gest ne simțim mai împliniți, mai demni, mai ardeleni, mai români!”, a declarat Dorel Oros.

Coordonatorul proiectului de reabilitare a Casei Memoriale, preotul Cristian Borz, a declarat că donația făcută de Romsilva este un gest deosebit, care înseamnă enorm pentru proiectul de refacere a acestui monument istoric.

„Este un gest deosebit, cum la fel este fiecare donație și fiecare mână întinsă pe care o primim. Înseamnă enorm pentru proiect și nu putem decât să mulțumim Romsilva și domnului Dorel Oros. Mulțumim pentru ajutor și domnului ing. Bogdan Pop, de la Direcția Silvică Sălaj. Avem și sprijinul a trei meșteri din Sibiu, care au ajuns deja în Bădăcin, aceștia se vor ocupa de prelucrarea lemnului. Căpriorii vechi au un traforaj special la capete, care trebuie să se regăsească și la căpriorii noi”, a declarat Cristian Borz.

Acesta a precizat că, pe lângă lemnul primit de la RNP Romsilva, care este necesar la acoperiș, se mai adaugă leţurile, iar pentru planșeul peste parter, care este tot din lemn – grinzi aparente și scandură fălțuită. Pentru Casa Maniu mai este nevoie de încă 21,89 mc grinzi și 430 mp scândură.

„Până acum am reușit să desfacem două treimi din acoperișul vechi, peste o treime din pereți am reușit să turnăm și centura din beton armat. În zilele următoare, vom transporta lemnul din localitatea Călăţele, județul Cluj, pentru că transportul ne revine nouă, așa cum s-a întâmplat și cu transportul țiglelor din Sighișoara. După aceea,  vom turna și restul centurilor”, a declarat Cristian Borz.

Reamintim că, la începutul lunii octombrie, campania de salvare a Casei Memoriale Iuliu Maniu a primit o sponsorizare cu țiglă în valoare de 23.000 de lei, din partea SC Siceram SA Sighișoara, cantitatea de țiglă reprezentând întregul necesar reabilitării acoperișului construcției din Bădăcin. Refacerea acoperișului este absolut necesară înainte de venirea anotimpului rece, pentru a nu periclita ceea ce s-a reabilitat deja.

Echipa de muncitori ai firmei sătmărene Euras a revenit la Bădăcin și a redeschis șantierul în 5 octombrie, când a început o nouă etapă în reabilitarea Casei Maniu și anume refacerea acoperișului. Anii în care construcția a fost uitată, iernile cu zăpezi, ploile și vântul, toate au lăsat urme adânci, astfel că, în urmă cu circa doi ani și jumătate, când a fost demarată campania de salvare a Casei Maniu, Proiectul Tehnic a evidențiat că trebuie intervenit peste tot, de la fundație la pereți și acoperiș. În aceste condiții, trebuie subliniat iar și iar sprijinul enorm venit din partea publicului, persoane fizice și nu numai, din țară și străinătate, care, aflând de Campania demarată în Bădăcin, au donat bani, materiale ori muncă fizică pentru a salva casa ce a aparținut familiei marelui om politic Iuliu Maniu.

Cei care doresc să contribuie, în continuare, la reabilitarea ei o pot face donând în conturile: Lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; Euro - RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; Dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730;

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com, deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj. De asemenea, cei care pot și doresc să ajute echipa cu materiale de construcții (ciment, grinzi de lemn etc.) îl pot contacta pe coordonatorul proiectului pe pagina de Facebook SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu.

Echipa de campanie