Unul dintre proiectele lui Iulian Balaj promise locuitorilor orașului Ștei, la instalarea sa ca primar, a fost introducerea gazului în urbe, o devărată necesitate, iar acest vis a prins viață miercuri, 3 iunie, când, în sediul Primăriei Ștei, a fost semnat contractul privind „Înființarea distribuției de gaze naturale în orașul Ștei”.

Fără teama de a folosi expresii pretențioase, pot afirma că ziua de 3 iunie 2020 va putea fi considerată de locuitorii orașului Ștei una de referință, istorică chiar, datorită faptului că orașul Ștei a semnat, prin autoritățile care îl reprezintă, ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul orașului Ștei, contractul privind „Înființarea distribuției de gaze naturale în orașul Ștei, cu câștigătoarea licitației, Societatea Comercială Nova Power & Gas S.R.L. Această societate se obligă să cofinanțeze rețeaua de alimentare cu gaze naturale orașul Ștei (lucrările de racordare de la Sistemul Național de Transport Gaze și de realizare a rețelelor de distribuție a gazelor naturale cu lungimea de 21.487 km), conform datelor din Studiul de fezabilitate. Într-o primă procedură de „Licitație publică deschisă”, cu anunțul de participare din data de 7 noiembrie 2019, deschisă în Monitorul Oficial al României, partea a VI-a, privind achizițiile publice, cu termen de depunere 6 ianuarie 2020, la care cofinanțarea acordată de orașul Ștei a fost 0 (zero) nu s-a depus nici o ofertă. Câștigătorul a fost desemnat în urma celei de-a doua proceduri de licitație, publicată prin anunț în Monitorul Oficial al României, partea a VI-a, privind achizițiile publice și publicat în data de 10 martie 2020, cu termen de depunere 27 aprilie 2020. Perioada de concesionare este de 49 de ani, iar durata maximă de finalizare a investiției este de 24 de luni, începând cu data semnării contractului de concesiune. Orașul Ștei este prima localitate de pe magistrala Ciumeghiu-Ștei care a semnat contractul de introducere a gazului și printre primele din țară, care, după apariția Legii 167/2018 și a normelor de aplicare prin HG 209/2019, și-a organizat licitațiile de atribuire a acestui serviciu public. Până la apariția Legii 167/2018, licitațiile nu puteau fi făcute de către autoritățile publice locale, acest atribut revenind doar ministerelor. Cofinanțarea orașului Ștei este de 40% și ea va fi recuperată prin revedența plătită de concesionar.

 

3 iunie, zi de referință

Așadar, unul dintre proiectele de mare anvergură care se va derula în Ștei, pe lângă multe altele, mult dorit de locuitorii de sub Apuseni, iată, se îndreaptă, cu pași siguri, pe drumul cel bun, deoarece gazul va sosi la Ștei. Un drum care va dura câteva luni, dar care, cu siguranță, va face uitat disconfortul de până acum datorat încălzirii cu lemne, dar mai ales unul al viitorului confort, mult așteptat de șteieni.  „Astăzi (3 iunie-n.r.) s-a semnat, la Ștei, contractul de execuție a lucrărilor pentru introducerea gazului în localitate, o reușită a noastră, a liberalilor, și a administrației locale, pentru confortul cetățenilor. Istoria introducerii gazului metan către zona Ștei - Vașcău începe în guvernarea liberală din perioada  2004-2008, când s-au executat două magistrale, respectiv Ciumeghiu – Ștei și Sântion – Aleșd. Din păcate, de atunci și până la această dată, proiectul a fost înțepenit prin încredințarea exploatării gazului în zonă firmei italiene Melfi. După o luptă de uzură de aproximativ 3 ani, din 2015 până în 2018, s-a reușit anularea contractului de încredințare care a blocat lucrările de distribuție în zona Ștei. În 2018, grupurile PNL din Senat și Camera Deputaților au lucrat intens la Legea 167/2018 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, care dă dreptul unităților administrativ-teritoriale să demareze proceduri de licitație deschisă pentru concesionarea serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale, independent și autonom. Inițiativa ajută administrațiile locale să nu mai aștepte ani buni și să nu mai fie obligate să stea la mâna guvernelor, având cadrul legal pentru a scoate la licitație administrarea rețelelor. Din păcate, PSD a mai întârziat un an normele de aplicare a legii. Suntem astăzi într-un moment fericit, când primarul Iulian Balaj a semnat contractul de execuție a lucrărilor de distribuție a gazului metan în zonă, moment așteptat atât de mult de orașul Ștei. Este o reușită la care am contribuit cu tot sufletul și implicarea în procesul legislativ și nu pot decât să mă bucur alături de colegii mei liberali din primărie, dar și de locuitorii din Ștei. Îmi doresc ca firma Nova Power & Gas SRL să se încadreze în cele 24 luni, spre binele cetățenilor care asteaptă de atâta vreme introducerea gazului în localitate”, a afirmat senatorul Cornel Popa, prezent la acest adevărat eveniment de la poalele Munților Apuseni.

„Sunt extrem de bucuros pentru faptul că am reușit să semnăm acest contract și am convingerea că la termenul promis, împreună cu firma câștigătoare, vom oferi șteienilor posibilitatea încălzirii cu gaz, combustibil cu largă utilizare în întreaga Europă. Confortul, eficiența energetică, posibilitatea utilizării tehnologiilor automatizate pentru instalații, reducerea amprentei de carbon, impactul asupra aspectului urbanistic și proprietăților cetățenilor, sunt doar câteva dintre avantajele utilizării acestui combustibil. Aș dori să mulțumesc colegilor mei din primărie care s-au implicat activ în pregătirea documentației pentru licitație (efectuarea ridicărilor topografice, întocmirea documentației tehnice - studiul de fezabilitate, obținerea avizelor necesare și realizarea procedurii de achiziție, obținerea intabulării terenului pentru SRMP) și Consiliului Local Ștei pentru susținerea și pentru operativitatea în aprobarea hotărârilor de consiliu local necesare realizării acestei investiții. Muțumesc parlamentarilor din Partidul Național Liberal, inițiatorii Legii 167/2018 (care ne-a dat posibilitatea nouă, primăriilor, să ne putem organiza autonom licitațiile de atribuire pentru acest serviciu public) și în special domnului senator Cornel Popa, care ne sprijină în toate proiectele orașului nostru”, a afirmat, pentru cotidianul CRIȘANA, ing. Iulian Balaj, primarul orașului Ștei.